Ιπτάμενο ταξί από τον Όμιλο Stellantis [video]

Ιπτάμενο ταξί από τον Όμιλο Stellantis [video]

Με αφορμή την 54η Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού, στο Le Bourget (19-25 Ιουνίου), ο Όμιλος Stellantis θα παρουσιάσει μια προεπισκόπηση για το ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL.

Ιπτάμενο ταξί από τον Όμιλο Stellantis

Ο τομέας της κινητικότητας υφίσταται μεταμόρφωση, όπως αποδεικνύεται από τη (δύσκολη) μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Εδώ έρχεται λοιπόν το ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL. 

Διότι αυτή η ανατροπή δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά ό,τι αφορά τη μεταφορά/μετακίνηση ανθρώπων. Η διοργάνωση του 2023 της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού φιλοξενεί την απόδειξη γι’ αυτό με το ιπτάμενο ταξί που σχεδιάστηκε σε συνεργασία του Ομίλου Stellantis και της αμερικανικής εταιρείας Archer. Η εμπορία αυτού του αεροσκάφους που ονομάζεται Midnight eVTOL έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για την εξέλιξη ενός ιπτάμενου ταξί. Ανάλογες προσπάθειες έχουμε δει τόσο από την κινεζική EHang, την Audi και την Airbus πριν από πέντε χρόνια που όμως ανεστάλη, την Boeing και άλλες, αλλά και την πρώτη βάση για ιπτάμενα ταξί που δημιουργήθηκε στο Coventry.

Το ιπτάμενο ταξί που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Archer αναμένεται να φέρει την επανάσταση στην αστική μετακίνηση το 2025

Ιπτάμενο ταξί από τον Όμιλο Stellantis

Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι μεταξύ των δύο εταιρειών: Η Archer είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη, ενώ ο Όμιλος Stellantis παρέχει οικονομική υποστήριξη. Αυτή η τελευταία ανακοινώνεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια. 

Το ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL διαθέτει δώδεκα έλικες για ισάριθμους κινητήρες. Η αθροιστική ισχύς φτάνει τα 1.300 kW. Έξι πακέτα μπαταριών, συνολικής χωρητικότητας 142 kWh, μπορούν να μεταφέρουν τέσσερα άτομα (εκτός από τον πιλότο) σε απόσταση περίπου 160 km και με ταχύτητα 240 km/h. Οι σχεδιαστές ισχυρίζονται ότι μπορούν να ταξιδέψουν το αντίστοιχο των 90 λεπτών στο έδαφος σε μόλις δέκα λεπτά στον αέρα. Το ιπτάμενο ταξί είναι βελτιστοποιημένο για μικρότερα ταξίδια (μεταξύ 30 και 80 km), έτσι ώστε να μπορεί να επαναφορτίζει τις μπαταρίες του σε δέκα λεπτά.

Το ισοδύναμο 90 λεπτών ταξιδιού στο έδαφος, με το ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL θα αντιστοιχεί σε 10 λεπτά

Ιπτάμενο ταξί από τον Όμιλο Stellantis

Ον ηλεκτρικό, το ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL είναι επομένως αθόρυβο. Η Archer υποδεικνύει ότι το επίπεδο θορύβου είναι μόλις 45 dB, μικρότερο από το ελάχιστο που επιβάλλουν οι κανονισμοί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη από 20 km/h (56 dB). 

Κατόρθωμα που έγινε δυνατό χάρη στο μικρότερο εκπέτασμα των ελίκων απ’ ό,τι σε ένα παραδοσιακό ελικόπτερο. «Έξι τους έλικες περιστρέφονται σε άξονες ευθυγραμμισμένους με την επερχόμενη ροή αέρα και όχι στις άκρες της ροής, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά ελικόπτερα», εξηγεί η εταιρεία, διαβεβαιώνοντας ότι το κόστος ενός ταξιδιού στο αεροσκάφος θα είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός κλασικού carpool.

Πριν από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, απαιτείται πιστοποίηση για το ιπτάμενο ταξί Midnight eVTOL. Η Archer και ο Όμιλος Stellantis ελπίζουν να το αποκτήσουν από την FAA (Federal Aviation Administration) μέχρι το τέλος του 2024 για να μπορέσουν να λανσάρουν εμπορικά το ιπτάμενο ταξί την επόμενη χρονιά. 

Το Midnight eVTOL θα κατασκευάζεται από τον Όμιλο Stellantis και οι παραγγελίες έχουν φτάσει ήδη τα διακόσια κομμάτια. Το ιπτάμενο ταξί, για όποιον βρεθεί στο Παρίσι και ενδιαφέρεται, θα εκτεθεί στον χώρο Air Mobility στην Αίθουσα 5 του Αεροδρομίου Le Bourget, από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube