Ιδιωτική έρευνα για το dieselgate θέλουν οι επενδυτές της VW

Ιδιωτική έρευνα για το dieselgate θέλουν οι επενδυτές της VW

Τρία επενδυτικά γκρουπ ζητούν ανεξάρτητη έρευνα στην VW σχετικά με το dieselgate αλλά οι μέτοχοι δεν επιτρέπουν να προχωρήσει.

Τρία γκρουπ επενδυτών ζητούν να γίνει ανεξάρτητη έρευνα από εξωτερικό ιδιωτικό φορέα σχετικά με το dieselgate της VW, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία της έρευνας που θα διεξάγει η ίδια η εταιρεία.

Οι τρεις επενδυτές είναι η γερμανική DSW, η Deminor με έδρα το Βέλγιο και η Hermes EOS από το Λονδίνο. Ανακοίνωσαν ότι θεωρούν απαραίτητη μία ανεξάρτητη έρευνα ώστε να διαλευκανθεί το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων των κινητήρων ντίζελ που ξέσπασε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η DSW μάλιστα θέτει θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας ελέγχου που έχει ως τώρα γίνει από την ίδια την VW.

Οι DSW και Deminor καλούν μάλιστα τους μετόχους της VW να αξιοποιήσουν την ετήσια συνέλευση των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα γίνει στις 22 Ιουνίου για να ψηφίσουν αν θέλουν ή όχι μια ανεξάρτητη έρευνα, αν και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών είναι στα χέρια των οικογενειών Piech-Porsche καθιστά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον απίθανο. Ο Wolfgang Porsche διορίστηκε τον Μάρτιο επικεφαλής μιας εσωτερικής επιτροπής για τους κινητήρες diesel της VW, η οποία έχει βάλει στην άκρη 18 δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος των αποζημιώσεων, των ανακλήσεων και επισκευών στα αυτοκίνητα που αφορά το σκάνδαλο, και για τα νομικά έξοδα.   

Το αίτημα των τριών επενδυτικών γκρουπ για μια ανεξάρτητη έρευνα έρχεται μετά την μήνυση που υπέβαλαν τον Μάρτιο 278 θεσμικοί επενδυτές αξιώνοντας αποζημιώσεις ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων. Οι «278» ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί από την εταιρεία, ως όφειλαν, πριν το σκάνδαλο ξεσπάσει δημοσίως.

Από την πλευρά της η VW είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι δεν θα ανακοινώσει κανένα ενδιάμεσο πόρισμα σχετικά με την έρευνα που διεξάγει για το dieselgate η νομική εταιρεία Jones Day, γιατί κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Jones Day εργάζεται πάνω στην υπόθεση από τον Σεπτέμβριο και υπολογίζεται να έχει το τελικό πόρισμα στο τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι ώρας έχει παραλάβει προς μελέτη 65 εκατομμύρια έγραφα.


Πηγή Autoblog.com

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube