Volkswagen: Και το μπόνους καλά κρατεί

Volkswagen: Και το μπόνους καλά κρατεί

H VW υπό την κοινωνική πίεση και των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το μισθολογικό προχώρησε στην καταβολή οικονομικής επιβράβευσης, έστω και μειωμένης, παρά την οικονομική καταιγίδα του dieselgate.

Παραδομένη στη δίνη του σκανδάλου των μοτέρ ντίζελ για τη χειραγώγηση των μετρήσεων ρύπων, η Volkswagen βρίσκεται και εν μέσω κοινωνικής θύελλας και σε διαχείριση μιας αγνώστου μεγέθους κρίσης.

Και καθώς η φίρμα ζητά να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους οι εργαζόμενοί της, τα ανώτατα στελέχη αρνούνται να παραιτηθούν των οικονομικών προνομίων τους. Με άλλα λόγια από το μπόνους. Έτσι, με την ανακοίνωση της παροχής μπόνους προς όλους, ο Γερμανός κατασκευαστής προσδοκά να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η απόδοση να παραμείνει ψηλά.

Η πατερναλιστική γραμμή της Volkswagen φαινόταν να έχει υπονομευθεί από την παρούσα κατάσταση του μπόνους. Και μολονότι ο γερμανικός όμιλος διήνυε (και διανύει) τη χειρότερη μεταπολεμική περίοδο της ιστορίας του, τα ανώτατα στελέχη περίμεναν πάντα την οικονομική επιβράβευσή τους. Μια εισφορά σε ένα πληγωμένο θηρίο, που από τη μια ολόκληρη η Γερμανία κοιτούσε με στραβό μάτι, και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών, επέκρινε σφοδρά τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «μικροί» φαινόταν ότι θα ήταν τελικά εκείνοι που θα πλήρωναν το μάρμαρο. Μέχρι την Παρασκευή όμως, οπότε και ανακοινώθηκε ότι το μπόνους προς τους εργαζομένους θα είναι €3.950, μικτό  για το 2015. Προφανώς και είναι μικρότερο από τις €5.900 του 2014, αλλά σαφώς καλύτερα από το τίποτα. Και μαζί με αυτό, υπήρξε και λογύδριο που υποστήριξε τη χειρονομία της εταιρείας: «Το 2015, οι υπάλληλοι της Volkswagen έφεραν, σε πείσμα της δύσκολης κατάστασης, πολύ καλά αποτελέσματα με την ομαδική δουλειά τους», είπε χαιρετίζοντας την κίνηση ο Karlheinz Blessing, διευθυντής προσωπικού. «Η ισχυρή δέσμευσή τους άξιζε να αναγνωριστεί».

Το σύνολο των εργαζομένων στην VW παγκοσμίως ανέρχεται σε 600.000 υπαλλήλους, που σημαίνει ότι το μπόνους θα στοιχίσει στην εταιρεία μέχρι €2,37 δισεκατομμύρια.   

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι της Volkswagen βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το μισθολογικό τους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube