Η νικήτρια Porsche του Le Mans βολτάρει μέσα στο Λονδίνο! [video]

Η νικήτρια Porsche του Le Mans βολτάρει μέσα στο Λονδίνο! [video]

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αντοχής, Mark Webber, οδήγησε την πρωταθλήτρια Porsche 919 Hybrid των 900 ίππων στους δρόμους του Λονδίνου.

Η επίδειξη έγινε την αυγή, σε μια διαδρομή 6,5 χιλιομέτρων που ξεκινούσε από το Park Lane και μέσω Piccadilly, Charing Cross, Embankment και Parliament Square, τερμάτιζε στη γέφυρα του Westminster, στην ανατολική όχθη.

Η διαδρομή έγινε και με την αντίθετη φορά και συμπληρώθηκε από ένα επιπλέον κομμάτι από το Park lane στο Westminster, με το αγωνιστικό πρωτότυπο μέσα στην πρωινή αιχμή της κυκλοφορίας.

Στην επίδειξη πήρε μέρος και η νέα Porsche Panamera 4 E-Hybrid, πριν την επίσημη παρουσίασή της την Πέμπτη στο Σαλόνι του Παρισιού.

To τετρακίνητο, υβριδικό αγωνιστικό πρωτότυπο Porsche 919 Hybrid έχει τελική ταχύτητα πολύ πάνω από 330 km/h, αλλά έπρεπε να συμμορφώνεται συνεχώς με τα όρια ταχύτητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι δρόμοι δεν ήταν κλειστοί στην κυκλοφορία, όμως το κομβόι της Porsche πλαισιωνόταν από οκτώ μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας. Δεν υπήρξε θέμα με τα διόδια για το κέντρο της πόλης (που πληρώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων), αφού δεν ισχύουν πριν τις 7 το πρωί – άλλωστε η 919 Hybrid δεν είχε άδεια κυκλοφορίας.

Ο Webber έκανε τη διαδρομή χρησιμοποιώντας το δίλιτρο V4 εσωτερικής καύσης του πρωτοτύπου. Η ψύξη του ήταν πρόβλημα διότι το αγωνιστικό δεν είναι σχεδιασμένο για να κινείται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτή δεν ήταν μια απλή διαδρομή επίδειξης – είχα κάμποσα θέματα», δήλωσε ο Αυστραλός. «Το αυτοκίνητο ήταν μια πρόκληση να οδηγηθεί τόσο αργά. Η 919 Hybrid είναι φτιαγμένη για να πετάει και να δέχεται πολύ αέρα ψύξης. Έχει ένα αεροδυναμικό πακέτο κάθετης πίεσης σχεδιασμένο για τα 350 km/h, οπότε το να την οδηγείς με 20-30 km/h για μεγάλο διάστημα δημιουργούσε κάποια ανησυχία. Είχα τον πειρασμό να τη σανιδώσω και να βάλω , αλλά δεν είχα πού να πάω».

Ο Webber είπε και ότι δεν μπορούσε να θαυμάσει τα εμβληματικά μνημεία της πόλης: «Η ορατότητα ήταν πρόβλημα, ειδικά όταν ήταν ακόμα νύχτα, αν και τα φώτα της Porsche 919 Hybrid είναι φοβερά – καλά για ταχύτητες 350 km/h, οπότε δεν ανησυχούσα και τόσο πολύ.

«Το παρμπρίζ είναι ουσιαστικά μειωμένο στο μισό λόγω του αλεξήλιου που χρειαζόμαστε στους αγώνες αντοχής, οπότε δεν μπορούσα να δω την κορυφή του Big Ben ή ολόκληρη την Trafalgar Square, για παράδειγμα. Είχα μια καλή πανοραμική άποψη, αλλά πρόσεχα τους ποδηλάτες, τα φανάρια, τις διασταυρώσεις και τα πεζοδρόμια. Τα πεζοδρόμια ήταν πολύ ψηλά γι’ αυτό το αυτοκίνητο, οπότε δεν πήρα το ρίσκο να τα ακουμπήσω.

Ο Webber είχε επίσης να αντιμετωπίσει το ανώμαλο οδόστρωμα και τις στενές στροφές των δρόμων. «Έβρισκε κάποιες φορές κάτω στο δρόμο, αλλά δεν υπήρχε μεγάλο θέμα αφού το παθαίνουμε αυτό και στις πίστες, με μεγάλες ταχύτητες.

«Υπήρξαν κάποια μελανά σημεία για μας, όσον αφορά στον κύκλο στροφής. Έπρεπε πραγματικά να ανοίγομαι πολύ στις διασταυρώσεις. Οι δεξιές στροφές ήταν πιο εύκολες, επειδή δεν μπορώ να δω και πολλά μέσα από το αυτοκίνητο στις αριστερές».

Ο Webber έχει συμμετάσχει σε κάμποσες επιδείξεις στους δρόμους με μονοθέσια Formula 1 της Red Bull Racing, αλλά είπε ότι η σημερινή διαδρομή ήταν πολύ πιο δύσκολη.

«Είχε πολλές πρωτιές για μένα. Το μήκος της διαδρομής ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο και ήταν και στο σκοτάδι – πράγμα που βέβαια δεν μπορούσε να γίνει με μονοθέσιο F1.

«Αυτή ήταν η πιο φιλόδοξη διαδρομή που έχω κάνει ποτέ, πράγμα εντυπωσιακό για την Porsche και το Δήμο του Λονδίνου. Το να κάνεις τέτοια πράγματα είναι σπουδαίο. Το Λονδίνο είναι μια παγκόσμια πόλη γεμάτη ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Πάντα συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον στο Λονδίνο, και σήμερα το πρωί ήμασταν εμείς».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube