Η ΕΕ ετοιμάζει αυστηρότερη νομοθεσία για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους

Η ΕΕ ετοιμάζει αυστηρότερη νομοθεσία για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους

Οι νέοι νόμοι θα υποχρεώνουν τις εταιρείες για ακόμα περισσότερα συστήματα ασφαλείας στο βασικό εξοπλισμό των οχημάτων.

Οι ισχύοντες νόμοι για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως μέχρι το τέλος του χρόνουθα βρεθούν υπό καθεστώς επανεξέτασης.
 
Ήδη μάλιστα λέγεται ότι υπάρχει ένα προσχέδιο που βάζει κατά κάποιο τρόπο το περίγραμμα για τους νέους νόμους, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν ή απλώς ενισχύσουν τους σημερινούς που ισχύουν από το 2009.

Ο απώτερος σκοπός είναι προφανώς η μείωση των θανάτων και των τραυματισμών στους δρόμους. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το 2020 να έχουμε τους μισούς θανάτους σε σχέση με το 2010, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «μέγιστη πρόκληση».

Τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι κυρίως τεχνολογικές αναβαθμίσεις, όπως για παράδειγμα οι κάμερες και τα ραντάρ που θα βοηθήσουν την ορατότητα κυρίως στα μεγάλα οχήματα. Κάτι τέτοιο, είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνει σημαντικά πιο εύκολο τον εντοπισμό και την αποφυγή ενός πεζού ή ενός ποδηλάτη.

Ήδη οκτώ Υπουργοί έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προτείνουν στην κομισιόν την επιτάχυνση της διαδικασίας για νέα συστήματα ασφαλείας που θα τοποθετούνται υποχρεωτικά στα οχήματα. Άλλα τέτοια μπορεί να είναι εξελιγμένοι περιοριστές ταχύτητας αλλά και ακόμα πιο προηγμένα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος.

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμα ότι η Ένωση έχει σκοπό να εκδώσει οδηγία που θα συνδέει τα τέλη κυκλοφορίας με τις εκπομπές CO2 των οχημάτων ακόμα κι εκεί που δεν ισχύει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, ενώ για πρώτη φορά λέγεται πως θα μπει κι ένα κοινό πλαίσιο για τις χρεώσεις των διοδίων.

Έτσι τελικά θα επικρατήσει παντού η χρέωση βάσει της απόστασης που το όχημα θα διανύει στον εκάστοτε δρόμο και τίποτα άλλο. Την αρχή σε αυτό, αναμένεται να κάνουν τα βαριά φορτηγά το 2023.

[Πηγή Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube