Η Ferrri 488 Pista στο Nürburgring δοκιμάζεται στο όριο [video]

Η Ferrri 488 Pista στο Nürburgring δοκιμάζεται στο όριο [video]

Το αυτοκίνητο στα πλάνα του video φαίνεται να οδηγείται οριακά. Ο φακός πιάνει εντυπωσιακά γλιστρήματα, ο έλεγχος των οποίων είναι δουλειά των έξυπνων ηλεκτρονικών της Ferrari, τα οποία μάλλον είναι και το αντικείμενο της δοκιμής.

Η νέα Ferrari 488 Pista είναι πλέον ό,τι πιο καυτό παράγει το Maranello, φυσική διάδοχος των «εκλεκτών» 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia και 458 Speciale [video].

Το νέο μοντέλο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με το προηγούμενο της “Special Series”, τόσο από πλευράς δυναμικών χαρακτηριστικών, όσο και από την μεταφορά τεχνολογίας από τους αγώνες. Το όνομα μάλιστα της έκδοσης, είναι ένας σαφής (σαφέστερος δεν γίνεται) συμβολισμός στην αγωνιστική ιστορία και σύγχρονη δράση της Ferrari στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Ferrari υποστηρίζει ότι η Pista είναι το απόσταγμα της εμπειρίας της στην εξέλιξη αγωνιστικών GT για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA, θεσμό που η ιταλική εταιρεία κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά και της γνώσης που έχουν αποκτήσει οι Ιταλοί μηχανικοί από την 25ετή πορεία των αγώνων ενιαίου Ferrari Challenge.

Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νέας 488 Pista προέρχονται από το αγωνιστικό μοντέλο, όπως το μειωμένο βάρος, η αυξημένη ισχύς του κινητήρα, η δυνατότητα ρύθμιση της ανάρτησης και η αεροδυναμική απόδοση. Το αποτέλεσμα είναι η νέα κορυφαία έκδοση της Ferrari 488 GTB να προσφέρει αγωνιστική αίσθηση και ακρίβεια σε πίστα και δρόμο, ακόμα και σε μη επαγγελματίες οδηγούς. Σε σχέση με την 488 GTB, η 488 Pista ζυγίζει 1.280 kg (στεγνή) και ο 3.9 V8 αποδίδει 50 παραπάνω ίππους (720 συνολικά). Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι ο ισχυρότερος V8 στην ιστορία της Ferrari και αποτελεί μια extreme εξέλιξη του τούρμπο μοτέρ που έχει κερδίσει τον τίτλο του International Engine of the Year το 2016 και το 2017.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γιορτάζουμε 70 χρόνια Ferrari στο τιμόνι της 488 GTB [video]

Τα 720 άλογα είναι η υψηλότερη ειδική ισχύς της κατηγορίας (185 ίπποι στο λίτρο). Ακόμη και το βάρος του ίδιου του κινητήρα έχει μειωθεί, χρησιμοποιώντας λύσεις από την 488 Challenge. Το μοτέρ της 488 Pista έχει πολλαπλή εξαγωγής Inconel, διαφοροποιημένη εισαγωγή αέρα και ελαφρύ στροφαλοφόρο άξονα και σφόνδυλο. Στον αεροδυναμικό τομέα, η νέα 488 Pista χρησιμοποιεί πολλές αγωνιστικές λύσεις, όπως το εμπρός S-Duct που είναι εμπνευσμένο από τη Formula 1 και ο εμπρός διαχύτης με κλίση. Τα Vortex Generators που βρίσκονται στο πάτωμα έχουν επανασχεδιαστεί, όπως επίσης και ο πίσω διαχύτης που μοιάζει με αυτόν της 488 GTE. Επιπλέον, η νέα πίσω αεροτομή είναι μεγαλύτερη και με διαφοροποιημένο σχήμα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση του downforce κατά 20%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Ferrari 488 Spider [video]

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις, το αυτοκίνητο είναι απλώς… αλλού. Η Ferrari ανακοινώνει 0-100 km/h σε 2,8” και 0-200 km/h σε 7,6”, ενώ η τελική φτάνει τα 340 km/h. Το αυτοκίνητο συνεχίζει το πρόγραμμα δοκιμών εξέλιξης παρότι έχει γίνει το επίσημο λανσάρισμα. Προφανώς υπάρχουν λεπτομέρειες που αφορούν σε ρυθμίσεις τις οποίες η Ferrari δεν μπορεί να αφήσει στην τύχη. Το αυτοκίνητο στα πλάνα του video φαίνεται να οδηγείται οριακά, ακόμη και με γλιστρήματα. Ίσως να έχει να κάνει με το καλιμπράρισμα των ηλεκτρονικών και ειδικότερα του Side-Slip Angle Control έκτης γενιάς (SSC 6.0), οι ρυθμίσεις του οποίου είναι εξαιρετικά σύνθετες, καθώς το σύστημα αλληλεπιδρά με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό E-Diff3, το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης F1-Trac, τη μαγνητοροϊκή ανάρτηση (SCM) και για πρώτη φορά με το Ferrari Dynamic Enhancer. Το FDE χρησιμοποιεί το λογισμικό της κεντρικής μονάδας ελέγχου για να ρυθμίσει την πίεση των φρένων στις δαγκάνες. Αυτό το χαρακτηριστικό βελτιώνει ακόμα πιο πολύ την απόδοση της 488 Pista στις στροφές.

Παρότι δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για τις ικανότητές της, είναι μάλλον απίθανο η Ferrari να δοκιμάσει να διεκδικήσει το ρεκόρ του Nurburgring. Δεν έχει μπει ποτέ σε αυτή την κόντρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube