To Donkervoort F22 σπάει το ρεκόρ πλευρικής επιτάχυνσης [video]

To Donkervoort F22 σπάει το ρεκόρ πλευρικής επιτάχυνσης [video]

To ολλανδικό μοντέλο κατάφερε το επίτευγμα σχεδόν κατά λάθος.

Donkervoort F22

Θα περιμένετε ότι το σούπερκαρ με το καλύτερο κράτημα στον κόσμο θα έφερε το σήμα της Ferrari ή της McLaren, αλλά το ολλανδικό Donkervoort F22 μόλις σημείωσε νέο ρεκόρ για την υψηλότερη πλευρική επιτάχυνση που ανέπτυξε ποτέ αυτοκίνητο παραγωγής. Φορώντας ελαστικά της Nankang, το F22 κατάφερε να πιάσει τα 2,3 G πλευρικής επιτάχυνσης στην πίστα Zandvoort F1 στην Ολλανδία.

Αυτό καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 2,1 G, που είχε σημειωθεί από το ομόσταυλο D8 GTO-JD70 που προηγήθηκε του F22.

 

«Θεωρούσαμε ότι δεν θα καταφέρναμε κάτι καλύτερο από 2,15 G, αλλά οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν προς τα πάνω», δήλωσε ο Denis Donkervoort, Ολλανδός οδηγός αγώνων που σημείωσε το ρεκόρ και γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Joop Donkervoort.

Donkervoort F22

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ρεκόρ σημειώθηκε εντελώς τυχαία. «Γυρίζαμε ένα βίντεο για την επέτειο του F22, για να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που το εξέλιξαν, τους πελάτες που το έκαναν να ξεπουλήσει και τους λάτρεις του γενικότερα. Το ρεκόρ υψηλότερης πλευρικής επιτάχυνσης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Donkervoort F22, το πιο ελαφρύ σούπερκαρ στον κόσμο [video]

«Γνωρίζαμε ήδη ότι θα ανέπτυσσε τουλάχιστον 2,15 G, αλλά τα 2,3 είναι το νέο σημείο αναφοράς για τα σούπερκαρ, μια απόδειξη της δουλειάς που έχει κάνει μέχρι τώρα η ομάδα εξέλιξης στο Donkervoort F22 και μια ενθάρρυνση για τη συνέχεια».

Donkervoort F22

Το F22 θα κυκλοφορούσε σε μόλις 75 μονάδες, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε στις 100 για να καλύψει τη ζήτηση. Δεδομένου του πόσο εντυπωσιακά στρίβει στην πίστα της F1, δεν είναι περίεργο που οι πελάτες κάνουν ουρά για να αποκτήσουν ένα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επετειακό Donkervoort D8 GTO-JD70 με €163.636

Θυμίζουμε ότι το Donkervoort F22 χρησιμοποιεί έναν υπερτροφοδοτούμενο 5κύλινδρο κινητήρα 2,5 lt που προέρχεται από το Audi RS3. Παράγει 470 PS και 640 Nm, αλλά μια προαιρετική εξάτμιση μόνο για πίστα αυξάνει την ισχύ στα 500 PS και τα 670 Nm.

Donkervoort F22

Υπάρχουν πολλά πιο ισχυρά σπορ μοντέλα στην πιάτσα, αλλά το F22 ζυγίζει μόνο 750 kg, κάτι που συνεπάγεται αδιανόητη αναλογία κιλών ανά ίππο κι άριστα οδικά χαρακτηριστικά.

Το F22 μπορεί να φτάσει τα 100 km/h σε μόλις 2,5" και τα 200 σε 7,5", οδεύοντας για την τελική ταχύτητα των 290 km/h. Όπως είδαμε όμως, η ταχύτητα στην ευθεία είναι μικρό μόνο μέρος του ρεπερτορίου του ολλανδικού μοντέλου. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube