Herbert Diess, παραίτηση-βόμβα του επικεφαλής του VW Group

Herbert Diess, παραίτηση-βόμβα του επικεφαλής του VW Group

O διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, Herbert Diess, παραιτήθηκε υπό την πίεση της θυελλώδους σχέσης του με τα συνδικάτα και το Ελεγκτικό Συμβούλιο του ομίλου.

Herbert Diess

O διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess, πλήρωσε τις κακές σχέσεις του με τα πανίσχυρα συνδικάτα της εταιρείας. Μεταξύ των λόγων γι’ αυτή τη σχέση ήταν και η εισήγηση του Diess για την απόλυση 30.000 εργαζομένων, μείωση που είχε να κάνει με τη μετάβαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στον εξηλεκτρισμό.

Οι μελέτες γι’ αυτή τη μετάβαση αναδεικνύουν το μεγάλο κόστος της το οποίο έχει να κάνει τόσο με τον ενεργειακό τομές όσο και με τις σπάνιες γαίες και το νικέλιο. Οπότε, κάθε άλλο παρά εικασία είναι ότι πίσω από την παραίτησή του Diess κρύβεται η κρίση που απέρχεται για τη γερμανική οικονομία. Κρίση που πρωτίστως έχει να κάνει με τον ενεργειακό τομέα και την επικείμενη έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλά και του νικελίου και των σπάνιων γαιών, καθώς η διαθεσιμότητά τους τίθεται εν αμφιβόλω λόγω των αντί-ρωσικών κυρώσεων.

Herbert Diess

Διότι μπορεί στις σπάνιες γαίες την πρωτοκαθεδρία να τη διατηρεί η Κίνα, αλλά ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος η σχέση Δύσης-Κίνας στο άμεσο μέλλον να διαταραχτεί. Και ο λόγος είναι ότι η Κίνα, αντιλαμβανόμενη ότι θα είναι ενδεχομένως ο επόμενος στόχος της Δύσης να συμπαραταχτεί με τη Ρωσία στο νέο μπλοκ που σχηματίζουν οι δύο χώρες, με πυρήνα τους BRICS.

Από την άλλη, κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz ούτε που θέλει να ακούσει για απολύσεις 30.000 εργαζομένων, καθώς η VW είναι ατμομηχανή για τη γερμανική οικονομία, αλλά και μια εταιρεία «ήπιας γερμανικής εισβολής» στον υπόλοιπο κόσμο. Οπότε, η εικόνα μιας κραταιάς Volkswagen αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ και για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Herbert Diess

Από την 1η Σεπτεμβρίου τη θέση του Herbert Diess αναλαμβάνει ο Oliver Blume, ο CEO της Porsche που θα διατηρήσει τη θέση του και στην εταιρεία του Zuffenhausen.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube