Τα ανδρείκελα γερνάνε και παχαίνουν

Τα ανδρείκελα γερνάνε και παχαίνουν

Μην αγχώνεστε για τα επιπλέον κιλά σας και τα χρόνια που περνούν. Ακόμα και τα ανδρείκελα που χρησιμοποιούνται στα crash test παθαίνουν το ίδιο.

Για να προκύψουν αξιοποιήσιμα αποτελέσματα από τα crash tests, τα ανδρείκελα που χρησιμοποιούνται σε αυτά πρέπει να μοιάζουν σε πραγματικούς ανθρώπους.

Γι’ αυτό η αμερικανική εταιρία Humanetics παρουσίασε δύο νέα ανδρείκελα που δεν θυμίζουν μανεκέν. Το ένα αντιστοιχεί σε γυναίκα 70 ετών με δείκτη μάζας σώματος 29, και το άλλο σε παχύσαρκο μεσήλικα άνδρα, με ύψος 1,89 m  και δείκτη μάζας σώματος 35. Σύμφωνα με τον Stewart Wang, καθηγητή και διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου για την Ιατρική στην Αυτοκίνηση στο Πανεπιστήμιο του Michigan που βοήθησε στη δημιουργία τους, αυτές είναι δύο ομάδες οδηγών που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες προδιαγραφές των ανδρείκελων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ EuroNCAP: Αυτά τα πέντε μοντέλα είναι τα λιγότερο επικίνδυνα για τους πεζούς

«Τα σημερινά ανδρείκελα αντιπροσωπεύουν τον μέσο οδηγό, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν τα ίδια εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε ο Wang. «Οι μηχανικοί βελτιώνονται στο να προστατεύουν ακριβώς αυτό τον σωματότυπο. Έτσι όμως αγνοούν ένα αρκετά μεγάλο και πιο... κανονικό μέρος του πληθυσμού». Άλλωστε σύμφωνα με μια έρευνα που είχε διεξάγει το 2013 το Πανεπιστήμιο της California, οι παχύσαρκοι οδηγοί είναι 78% πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα, σε σχέση με τους οδηγούς κανονικού βάρους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παχύσαρκα ανδρείκελα στις ΗΠΑ [video]

Σύμφωνα με τον Wang, «οι παχύσαρκοι οδηγοί τραυματίζονται συχνότερα στα πόδια και λιγότερο στην κοιλιά, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας δεν μας ενδιαφέρουν τόσο τα κάτω άκρα όσο το στήθος». Ο λόγος, στην περίπτωση των παχύσαρκων, είναι ότι το κάτω μέρος της ζώνης δεν αγγίζει τη λεκάνη του οδηγού, οπότε σε περίπτωση σύγκρουσης το σώμα έχει την τάση να γλιστρήσει από κάτω της. Ενώ στους γηραιότερους, η πίεση που ασκεί το πάνω μέρος της ζώνης στο στέρνο είναι συχνά υπερβολική για τα κόκκαλά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα 10 Χειρότερα αυτοκίνητα στα Crash Tests [video]

Τα νέα ανδρείκελα της Humanetics σχεδιάστηκαν βάσει δεδομένων που συλλέχθηκαν από αξονικές τομογραφίες σε θύματα τροχαίων. Οι μηχανικοί της εταιρίας μπόρεσαν έτσι να κατανοήσουν καλύτερα το σώμα και να φτιάξουν ανδρείκελα που αναπαριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον άνθρωπο. Πλέον υπάρχουν ακόμα και τεχνητά όργανα, φτιαγμένα με 3D printer, τα οποία συμπεριφέρονται όπως τα πραγματικά σε μια σύγκρουση.

Προς το παρόν, τα ανδρείκελα της Humanetics είναι απλώς πρωτότυπα. Όμως ο αντιπρόεδρος του μηχανολογικού τμήματος της εταιρίας Jim Davis δήλωσε ότι η συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες για την περαιτέρω εξέλιξή τους και χρήση τους στην πράξη, έχει ήδη ξεκινήσει.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube