IIHS: Προβληματικά τα φώτα στα κόμπακτ και μεσαία crossover [video]

IIHS: Προβληματικά τα φώτα στα κόμπακτ και μεσαία crossover [video]

Το αμερικανικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους αποκάλυψε ότι τα φώτα των δημοφιλέστερων crossover είναι ανεπαρκή και ανασφαλή.

To Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) διενέργησε μια έρευνα-μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φώτων σε 21 δημοφιλή crossover, πολλά από τα οποία διατίθενται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από αυτά 12 αξιολογήθηκαν με βαθμό «φτωχό», ενώ πέντε βαθμολογήθηκαν με «οριακά αποδεκτό». Μόνο τέσσερα αυτοκίνητα πήραν βαθμό «αποδεκτό» και αυτά ήταν τα Ford Escape 2017 (το αμερικανικό Ford Kuga), Hyundai Tucson 2016, Honda CR-V 2016 και Mazda CX-3 2016. Το αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα από τα 21 crossover δεν αξιολογήθηκε με «καλό».

«Οι κατασκευαστές δεν δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πραγματικές οδικές επιδόσεις αυτού του βασικού εξοπλισμού», είπε ο Matthew Brumbelow, ένας από τους κύριους ερευνητές-μηχανολόγους του IIHS. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους, το κύριο λάθος αφορά τη δέσμη των εμπρός φώτων που σημαδεύει ψηλά, καθώς το ύψος των crossover είναι μεγαλύτερο από αυτό των επιβατικών αυτοκινήτων. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι 17 από 21 μοντέλα προκαλούν υπερβολική «τύφλωση»  στα αντιθέτως ερχόμενα αυτοκίνητα, κάτι που ο IIHS χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Mικρότερη προστασία από σύγκρουση στην πλευρά του συνοδηγού! «Κλέβουν» οι κατασκευαστές; [video]

Οι δοκιμές που διενέργησε ο IIHS ήταν σύμφωνες με τις προδιαγραφές του NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), αλλά τα τεστ του ινστιτούτου προχώρησαν παραπάνω από τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις και δοκίμασαν τα συστήματα των αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες. Ο IIHS ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμών των εμπρός φώτων το 2015, με στόχο να πιέσει την αυτοκινητοβιομηχανία να βελτιώσει την τεχνολογία της πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ο IIHS αναφέρει ότι περίπου οι μισοί θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα χωρίς επαρκή ή καθόλου φυσικό φωτισμό.

Τα 12 μοντέλα που βαθμολογήθηκαν με «φτωχό» είναι τα Audi Q3, Buick Encore (το αμερικανικό Opel Mokka), Chevrolet Trax, FIAT 500X, Honda HR-V, Jeep Patriot, Jeep Renegade, Jeep Wrangler, Kia Sportage 2017, Mitsubishi Outlander Sport, Nissan Χ-Trail (Rogue για την αμερικανική αγορά) και Subaru Forester.

[Πηγή IIHS μέσω Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube