Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

Η εθνική οδός είναι ο κατ’ εξοχήν άξονας για τα μηχανοκίνητα οχήματα. Που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις με το αυτοκίνητο σε μεγάλες αποστάσεις, γρήγορα και με ασφάλεια. Με την προϋπόθεση ότι ακολουθείς ορισμένους κανόνες.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

Εθνική οδός και οδήγηση αποτελούν μια άσκηση που απαιτεί συγκέντρωση για να κινηθείς γρήγορα και με ασφάλεια. 

Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες για την κίνηση σε τέτοιου είδους οδικού άξονα, μέσα κι έξω από την Ελλάδα…

Εθνική οδός: Ο Χρυσός Οδηγός του DRIVE από τους γενικούς κανόνες και τα περιστατικά μέχρι τις ειδικές συνθήκες και τις επικίνδυνες καταστάσεις

Γενικοί κανόνες
► Φοράτε κατάλληλο ρουχισμό: φλατ παπούτσια, όχι ογκώδες σακάκι ή μπουφάν κ.λπ.
► Σεβαστείτε απόλυτα το όριο ταχύτητας. Σε χώρες όπως η Γερμανία που έχει τομείς χωρίς όριο ταχύτητας, μην υπερβαίνετε το δικό σας ή του αυτοκινήτου. Επιλέγοντας βέβαια και την ανάλογη λωρίδα.
► Τηρείτε την απόσταση ασφαλείας: Τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα πίσω το προπορευόμενο όχημα. Αυτό μεταφράζεται φυσικά σε μέτρα. Οπότε με 120 km/h, η απόσταση ασφαλείας είναι 33 m. 

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Κρατάτε το τιμόνι και με τα δύο χέρια, κοιτάζοντας όσο το δυνατόν πιο εμπρός και μακριά. Χωρίς το κινητό, το σάντουιτς, ένα μπουκάλι ή το τσιγάρο στο χέρι την ώρα που οδηγείτε.
► Φοράτε γυαλιά κατάλληλα για μακριά όραση (αν χρειάζεστε τέτοια), για νυχτερινή όραση ή προστασία από τον ήλιο.
► Θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά τους καθρέφτες σας για να ελέγχετε την κίνηση γύρω.
► Βάλτε αν σας είναι βολικό το cruise control σε λειτουργία και προσαρμόστε την επιθυμητή απόσταση ειδοποίησης ή επέμβασης εάν έχετε ενεργό cruise control.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Μην εισέρχεστε στην κυκλοφορία της εθνικής με πολύ χαμηλή (ή πολύ υψηλή) ταχύτητα από τη λωρίδα πρόσβασης. Δεν έχετε προτεραιότητα κατά την είσοδο στην εθνική, εκτός από τη Δανία.
► Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του GPS και των πινακίδων στους κόμβους.
► Αφήστε το γκάζι λίγο πριν βγείτε από την εθνική και φρενάρετε μία φορά στη λωρίδα επιβράδυνσης. Προφανώς σε μια έξοδο που θα την έχετε προγραμματίσει/προβλέψει.
► Μην κολλάτε στα προπορευόμενα οχήματα, ειδικά στα φορτηγά. Επίσης, μην κάνετε αδικαιολόγητους ξαφνικούς ελιγμούς εμπρός τους.
► Προσέξτε ιδιαίτερα τους μοτοσικλετιστές, ειδικά στην κίνηση με δύο και παραπάνω λωρίδες κυκλοφορίας.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Να είστε πολύ προσεκτικοί γύρω από ένα εργοτάξιο συντήρησης του δρόμου. Τηρείτε τους περιορισμούς, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, διότι μπορεί να έχει προηγηθεί μια επιβράδυνση ή να υπάρχουν υλικά στον δρόμο.
► Θυμηθείτε να κάνετε ένα πραγματικό διάλειμμα κάθε δύο ώρες.

Ελιγμοί, Ουρές και Εμπόδια
► Να ξεκινάτε πάντα δηλώνοντας την πρόθεσή σας να αλλάξετε λωρίδα με το φλας (τουλάχιστον τρία αναβοσβησίματα) πριν κοιτάξετε τον καθρέφτη και στη συνέχεια πραγματοποιήσετε τον ελιγμό. Μην ξεχνάτε το τυφλό σημείο.
► Όταν προσπερνάτε, επιταχύνετε λίγο όταν αλλάζετε λωρίδα.
► Μην περιμένετε μέχρι να βρεθείτε ακριβώς πίσω από ένα πιο αργό όχημα για να το προσπεράσετε. Αυτό θα σας αναγκάσει να επιβραδύνετε ή και να φρενάρετε και στη συνέχεια να επιταχύνετε ξανά… Γεγονός που μπορεί να διαταράξει τη ροή των άλλων οχημάτων.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Μην μπαίνετε στη δεξιά λωρίδα (ή στη μεσαία εάν υπάρχουν τρεις λωρίδες) εάν επίκεινται πολλές προσπεράσεις. Αυτές μπορούν να γίνουν η μία μετά την άλλη χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, εκτός από τον μ@@@@α που θα έρθει να κολλήσει πίσω σας, παίζοντας φώτα. Αγνοήστε τον και μην κάνετε κάποιο ανόητο brake-check. Μόλις τελειώσουν οι προσπεράσεις, επιστρέψτε στη δεξιά λωρίδα (υποχρεωτικό).
► Μην μένετε στην αριστερή λωρίδα χωρίς λόγο -εκτός κι αν θέλετε να σας μισούν όλοι.
► Μην κάνετε σλάλομ μεταξύ των λωρίδων, ιδιαίτερα σε πυκνή κυκλοφορία ή μποτιλιάρισμα.
► Εάν το όχημα που προσπερνάτε επιταχύνει, αφήστε το να φύγει και ξαναμπείτε στη δεξιά λωρίδα.
► Ελέγξτε προσεκτικά τον (τους) καθρέφτη(ες) σας πριν αλλάξετε λωρίδα, είτε για να προσπεράσετε είτε για να βγείτε σε μια έξοδο είτε για να ξαναμπείτε στη λωρίδα.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Όταν πλησιάζετε σε διόδια, αφήστε το γκάζι στην ενδεδειγμένη απόσταση και στη συνέχεια επιβραδύνετε, επιλέγοντας μια λωρίδα με βάση τον τρόπο πληρωμής σας. Μόλις κάνετε την πληρωμή και η μπάρα ανοίξει, επιταχύνετε δυνατά προς το σημείο πύκνωσης των λωρίδων, προσέχοντας να μην κόψετε τον δρόμο σε άλλο όχημα.
► Όταν ο δρόμος στενεύει, εφαρμόστε τον κανόνα του φερμουάρ.

Περιστατικά
► Σε περίπτωση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, είναι πραγματικά απαραίτητο να φρενάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσετε την ταχύτητα (και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης) πριν προσαρμόσετε το φρενάρισμα ανάλογα με τις περιστάσεις.
► Μην πατάτε τα φρένα χωρίς λόγο.
► Σε περίπτωση επιβράδυνσης, ειδοποιήστε τους άλλους χρήστες του δρόμου που ακολουθούν με τα φώτα φρένων και τα προειδοποιητικά φώτα αλάρμ.
► Ύστερα από επιβράδυνση, πέρασμα από εργοτάξιο ή ατύχημα, επιταχύνετε δυνατά για να φτάσετε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην ταχύτητα ταξιδιού.
► Σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, μην εισέρχεστε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, αφήνοντάς την ελεύθερη για τα οχήματα της πολιτικής προστασίας, αρωγής και οδικής βοήθειας.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Με το που αντιληφθείτε παρουσία οχήματος με προτεραιότητα, κάντε τόπο για να το αφήσετε να περάσει, υποδεικνύοντας την πρόθεσή σας με τα φλας.
► Σε περίπτωση συμφόρησης στη λωρίδα εξόδου ή κόμβου, μην κολλάτε στο προπορευόμενο όχημα. Εάν είστε τελευταίοι στη σειρά σε μια ουρά που έχει κολλήσει ή κινείται πολύ αργά, ανάψτε τα αλάρμ και έχετε τα μάτια σας στους καθρέφτες για να προβλέψετε μια σύγκρουση από πίσω. Να είστε πάντα έτοιμοι να βρείτε μια οδό διαφυγής εάν ένα όχημα που έρχεται από πίσω δεν φαίνεται να επιβραδύνει ικανοποιητικά και με ασφάλεια.
► Κοιτάτε πάντα προς το μέρος που πρέπει να πάει το αυτοκίνητό σας, όχι το εμπόδιο.
► Ποτέ μην σταματάτε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης παρά μόνο σε περίπτωση… έκτακτης ανάγκης.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Μην μένετε μέσα στο αυτοκίνητο αν έχετε σταματήσει στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Βγείτε έξω, φορέστε το γιλέκο ασφαλείας, βγάλτε τους επιβάτες σας, τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνo στην ενδεδειγμένη απόσταση (τουλάχιστον 100 m), εκτός κι αυτό σας εκθέτει σε κίνδυνο. Στη συνέχεια καταφύγετε πίσω από την μπαριέρα ασφαλείας, τον χαμηλό τοίχο ή σε ένα ανάχωμα μακρύτερα -προσοχή! Μην πηδάτε πάνω από την μπαριέρα σε μια γέφυρα χωρίς έλεγχο ότι υπάρχει ασφαλής πλατφόρμα παραμονής από πίσω.
► Εάν ένα όχημα βρίσκεται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, κόψτε ταχύτητα ή μπείτε στη λωρίδα στα αριστερά σας για να διατηρήσετε μια ασφαλή απόσταση -χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο άλλους χρήστες του δρόμου. Αυτός ο ελιγμός και η επιβράδυνση είναι υποχρεωτικοί από τον ΚΟΚ στη Γαλλία.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Σε μια σήραγγα της εθνικής, πηγαίνετε στην έξοδο κινδύνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα με όλους τους επιβάτες σας σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος, αφήνοντας το κλειδί στο αυτοκίνητο (για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τούνελ: Τι κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς ή βλάβης; [videos]

► Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος που δεν ακινητοποιεί το αυτοκίνητο και δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλους χρήστες του δρόμου, προσπαθήστε να φτάσετε σε ασφαλές σημείο το συντομότερο δυνατό: Σε χώρο πάρκινγκ ή σε κάποιο διασταθμό. Αλλιώς, βγείτε στην πρώτη έξοδο για να βρείτε ασφαλή χώρο στάθμευσης.
► Σε περίπτωση βλάβης ακινητοποίησης, καλέστε μια υπηρεσία αρωγής ή στο 112 (ή στο τερματικό έκτακτης ανάγκης) ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του αυτοκινητοδρόνου. Μην επιχειρείτε μόνοι σας εργασίες αποκατάστασης ενός προβλήματος, ακόμα και στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Σε περίπτωση ατυχήματος του οποίου είστε μάρτυρας, επεμβείτε μόνο εάν η παρουσία σας είναι απαραίτητη και υποχρεωτική -είτε ηθικά είτε νομικά (παράλειψη παροχής βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο).
► Παραμένετε πάντα σε εγρήγορση παρακολουθώντας την κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου, ειδοποιήστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αρωγής και σκεφτείτε την ασφάλειά σας, καθώς και των επιβατών σας και των άλλων μαρτύρων.
► Αν εμπλακείτε σε ατύχημα, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Καλέστε το 112. Εάν το όχημα μπορεί να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, κάντε το. Βοηθήστε άλλα θύματα εάν είναι απαραίτητο πριν φτάσει η βοήθεια -χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε περιττό κίνδυνο. Διαφορετικά, καταφύγετε σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την επέμβαση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και της οδικής βοήθειας.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Όταν μια επέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη ύστερα από ένα ατύχημα, επιβραδύνετε, μην χαζεύετε το ατύχημα (και μην κινηματογραφείτε). Μόλις περάσετε την επικίνδυνη ζώνη, επιταχύνετε ξανά δυνατά, επανερχόμενοι στην ταχύτητα ταξιδιού.
► Εάν ένα κόκκινο «X» ανάβει πάνω από μια λωρίδα: Mην την χρησιμοποιείτε.
► Εάν εμφανίζεται ένας ρόμβος στις οθόνες μάτριξ (στη γαλλόφωνες χώρες), σημαίνει ότι αυτή είναι μια λωρίδα που προορίζεται για ομαδική χρήση αυτοκινήτου, δηλαδή για carpooling ή covoiturage ή όπως αλλιώς λέγεται σε κάθε χώρα.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Ακολουθήστε τις οδηγίες στις οθόνες.
► Μην διστάσετε ποτέ να προειδοποιήσετε τους οδηγούς της αντίθετης φοράς κυκλοφορίας με «παίξιμο» των φώτων σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος που τους αφορά.

Ιδιαίτερες και επικίνδυνες συνθήκες
► Τη νύχτα, χρησιμοποιήστε σωστά τα φώτα πορείας για να δείτε τον δρόμο χωρίς να τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς. Τα πρόσφατα αυτοκίνητα διαθέτουν αυτόματο σύστημα αλλαγής στη μεγάλη σκάλα.
► Στη βροχή, προσαρμόστε την ταχύτητά σας, ειδικά αν το νερό λιμνάζει στον δρόμο.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Σε περίπτωση λιμνάζοντος νερού, προσπαθήστε να επιβραδύνετε πριν περάσετε από πάνω τους για να αποφύγετε την υδρολίσθηση. Μόλις πέσετε σε λιμνάζοντα νερά, μην φρενάρετε και προσπαθήστε να διατηρήσετε την πορεία. Με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, πατήστε το πεντάλ του συμπλέκτη για να απενεργοποιήσετε το διαφορικό. Με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τον λεβιέ στο N όταν περνάτε μέσα από το νερό.
► Σε περίπτωση πλημμυρισμένου δρόμου, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ίδια, χαμηλή ταχύτητα κατά τη διέλευση, για να «σπρώξετε» το νερό μέχρι να βγείτε σε ένα στεγνό ή να βρείτε ένα ψηλότερο μέρος.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Μην χρησιμοποιείτε μια σήραγγα που είναι πλημμυρισμένη ή που φαίνεται ότι πρόκειται να πλημμυρίσει.
► Σε περίπτωση ομίχλης ή καπνού, επιβραδύνετε, ανάψτε τους προβολείς ομίχλης και μειώστε ταχύτητα.
► Στο χιόνι, προσαρμόστε την ταχύτητά σας ανάλογα με τα λάστιχα και τη γύρω κίνηση.
► Στον πάγο, στο ραλαντί, ακόμα και με χειμερινά ελαστικά.

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;
► Μην πανικοβληθείτε εάν το αυτοκίνητο που ακολουθεί έρχεται πολύ κοντά σας. Αποφύγετε να προκαλέσετε τον οδηγό του και αφήστε το να περάσει το συντομότερο δυνατό.
► Μην πανικοβληθείτε εάν ένα όχημα έρχεται με λάθος φορά… Επιβραδύνετε, φέρτε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο δεξιά και προσπαθήστε να προειδοποιήσετε τον χρήστη για το λάθος του. Στη συνέχεια ειδοποιήστε την Τροχαία (112).
► Εάν εσείς κάνετε το λάθος και μπείτε στην εθνική ανάποδα, μην συνεχίσετε και μην στρίψετε -είναι πολύ επικίνδυνο! Σταματήστε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης ή πάνω στην κεντρική νησίδα αν το κράσπεδο σας το επιτρέπει, ενεργοποιήστε τα αλάρμ και καλέστε την Τροχαία (112).

Εθνική οδός και οδήγηση, τι χρειάζεται να γνωρίζετε;

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube