To Tesla Model 3 ταπώνει τις γερμανικές μπερλίνες

To Tesla Model 3 ταπώνει τις γερμανικές μπερλίνες

To αμιγώς ηλεκτρικό Tesla Model 3 ξεπέρασε σε πωλήσεις στην Ευρώπη τη γερμανική premium τριάδα στις μεσαίες μπερλίνες.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Tesla Model 3 ήταν η κορυφαία σε πωλήσεις premium μεσαίου μεγέθους μπερλίνα της Ευρώπης, στον πρώτο πλήρη μήνα των πωλήσεων της, ξεπερνώντας τις κραταιές δυνάμεις της κατηγορίας όπως το Audi A4, η ΒMW 3 Series και η Mercedes-Benz C-Class.

Η Tesla πούλησε 3.630 κομμάτια από το Model 3 στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO Dynamics. Μεταξύ των θερμικών αντιπάλων του, η C-class ήταν πιο κοντά με 3.420 πωλήσεις. Η Audi μακράν πίσω με 1.710, όπως και η BMW με 1.700.

Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν αποκλειστικά τις πωλήσεις στις μπερλίνες (στοιχεία JATO Dynamics) και δεν περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα στιλ αμαξώματος, στέισον, κουπέ και κάμπριο. Η δημοτικότητα των στέισον στην Ευρώπη είναι τέτοια, που οι μπερλίνες αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τέταρτο των πωλήσεων στα Α4 και 3 Series και το ένα τρίτο των πωλήσεων της κατηγορίας C, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO. Και φυσικά, το Model 3 ξεπέρασε την Alfa Romeo Giulia, την Jaguar XE και το Lexus IS, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο ως μπερλίνες.

Tesla Model 3

Το Model 3 ήταν επίσης το κορυφαίο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας το μικρό χάτσμπακ της Renault, το Zoe, το οποίο πούλησε 2.884 μονάδες και το Nissan Leaf με 2.333 πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO.

29% στη Νορβηγία
Το επόμενο μήνα, τον Μάρτιο, το Model 3, αντιπροσώπευσε το 29% της νορβηγικής αγοράς αυτοκινήτων, ανεβάζοντας τα EV στο 58% των ταξινομήσεων στη χώρα αυτή.

Μπροστάρης της ηλεκτρικής κινητικότητας, η Νορβηγία εξακολουθεί να εκπλήσσει με την εκθαμβωτική μετάβασή της. Τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκαν από την OFV 10.732 ηλεκτρικά οχήματα, νούμερο που αντιπροσωπεύει το 58,4% της τοπικής αγοράς. Αυτό είναι διπλάσιο από τις 5.366 μονάδες που πουλήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 (38% των ταξινομήσεων).

Αν προσθέσουμε δε τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά, τα «εξηλεκτρισμένα» αυτοκίνητα απετέλεσαν τον Μάρτιο 77,3% των 18.375 αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία. Το ντίζελ είχε μερίδιο στις ταξινομήσεις μόλις το 10,4% και η βενζίνη 12,3%.

Tesla Model 3

Σούπερ σταρ της Νορβηγίας ανακηρύσσεται το Tesla Model 3. Αναλυτικά, η μεσαία μπερλίνα της Tesla δημιούργησε το αναμενόμενο τσουνάμι με 5.315 παραδόσεις. Το Model 3 πλημμύρισε τη χώρα, καταγράφοντας μηνιαίο ρεκόρ με το 29% της αγοράς. Μόνο του πούλησε περισσότερο απ’ ό,τι μαζί τα Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf, Audi e-tron και BMW i3.

Μια απόδοση που αναμένεται για να κάνει διόρθωση προς τα κάτω, επειδή ο Καλιφορνέζος κατασκευαστής κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εικόνα του 3μήνου. Αυτός ο όγκος όμως, είναι επίσης αντιπροσωπευτικός των ετών αναμονής ορισμένων πελατών.

Η πρώιμη επιτυχία του Model 3 ασκεί περαιτέρω πίεση στα ευρωπαϊκές premium φίρμες, καθώς ήδη η μεγαλύτερη καλιφορνέζικη μπερλίνα, το Tesla Model S, ήταν η κορυφαία σε πωλήσεις μπερλίνα υψηλής κλάσης στην Ευρώπη πέρυσι. Η Tesla πούλησε 16.508 μονάδες από το Model S στη Γηραιά Ήπειρο το 2018, ξεπερνώντας τους τρεις πρώτους πλησιέστερους αντιπάλους: Τη Mercedes-Benz S-Class με 12.079 πωλήσεις, την BMW 7 Series με 9.575 πωλήσεις και την Porsche Panamera με 9.515 πωλήσεις.

Αντίπαλοι εν όψει
Το Model 3 θα αντιμετωπίσει σύντομα τον αυξημένο ανταγωνισμό από τις γερμανικές premium φίρμες καθώς θα λανσάρουν καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, μεγάλης αυτονομίας.

Το φθηνότερο Model 3 κοστίζει 53.800 ευρώ στη Γερμανία με διπλό ηλεκτροκινητήρα, σύστημα τετρακίνησης και μπαταρία μακράς εμβέλειας που η Tesla στην ιστοσελίδα της διατείνεται ότι μπορεί να διανύσει 537 km με μια φόρτιση. Στην τιμή που αναφέρουμε περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση. Η έκδοση Performance του Model 3κοστίζει 64.600 ευρώ.

Ένα φθηνότερο αυτοκίνητο, με μικρότερη μπαταρία, θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, τον Μάρτιο.

Tesla Model 3

Η επιτυχία του Model 3 βοήθησε να αυξηθούν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά 92%, στις 20.000 μονάδες τον Φεβρουάριο, δήλωσε η JATO. «Η απόδοση του Model 3 είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι κανονικά δεν βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα πριν περάσουν τέσσερις ή πέντε μήνες από την άφιξη ενός νέου μοντέλου στους δρόμους», δήλωσε ο παγκόσμιος αναλυτής του JATO, Felipe Munoz.

Η Tesla θα λανσάρει εμπορικά το επόμενο έτος στις ΗΠΑ το Model Y, την crossover εκδοχή του Model 3. Οι υψηλότερων προδιαγραφών εκδόσεις θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το φθινόπωρο του 2020, ενώ μια βασική έκδοση θα είναι διαθέσιμη την άνοιξη του 2021, δήλωσε η Tesla.

Tesla Model 3

Η Tesla θα ξεκινήσει να κατασκευάζει Model Y για εξαγωγή στην Ευρώπη στις αρχές του 2021. Στη Γερμανία, το Model Y θα ξεκινά από τις 56.000 ευρώ για το πισωκίνητο αυτοκίνητο με τη μπαταρία μεγάλης αυτονομίας, αναφέρει η Tesla στην ιστοσελίδα της. Η έκδοση με τα δύο ηλεκτρομοτέρ θα κοστίσει 60.000 ευρώ, ενώ το μοντέλο Performance του ίδιου αυτοκινήτου θα κοστίσει 68.000 ευρώ.

Η ζήτηση για SUV συνέχισε να αυξάνεται στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο, κατηγορία η οποία κατέγραψε σχεδόν το 37% των συνολικών πωλήσεων, ανέφερε η JATO. Τα SUV, τα ελαφρά επαγγελματικά βαν και τα σπόρτσκαρ ήταν οι μόνες κατηγορίες που ανέβασαν το μερίδιό τους τον Φεβρουάριο, ανέφερε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube