Τα νέα WRC του 2017 ξεκινούν τις δοκιμές εξέλιξης

Τα νέα WRC του 2017 ξεκινούν τις δοκιμές εξέλιξης

Τα ολοκαίνουργια world rally cars από τη VW, τη Citroen και την Toyota θα ξεκινήσουν δοκιμές μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Η VW δοκιμάζει το σημερινό Polo με εξελιγμένα εξαρτήματα από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το αυτοκίνητο του 2017 θα αρχίσει δοκιμές άμεσα, μαζί με τα αντίστοιχα νέα Citroen C3 WRC και Toyota Yaris WRC.

Τα νέα αυτοκίνητα των Hyundai και M-Sport, τα i20 και Fiesta WRC προδιαγραφών 2017, θα ξεκινήσουν τις δοκιμές αργότερα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της Citroen Racing, Yves Matton, δεν ανακοίνωσε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δοκιμών του καινούργιου αυτοκινήτου, αλλά αποκάλυψε ότι ο Alex Bangue θα είναι αυτός που θα κάνει το αρχικό shakedown στην εργοστασιακή πίστα δοκιμών του Sartory, κοντά στο Παρίσι.

Οι δοκιμές σε χώμα, με τους Kris Meeke, Craig Breen, Stephane Lefebvre και Bengue στο τιμόνι, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

«Ο Kris θα είναι ο επικεφαλής δοκιμαστής επειδή έχει μεγάλη εμπειρία για αυτού του είδους τη δουλειά», είπε ο Matton στο «αδελφό» μας AUTOSPORT. «Ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει πραγματικά καλή δουλειά».

Η Citroen θα τρέχει δύο παράλληλα προγράμματα εξέλιξης του C3 WRC.

«Αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία για τη Citroen», εξήγησε ο Matton. «Θα την επαναλάβουμε φέτος. Το δεύτερο αυτοκίνητο θα αποτελεί, φυσικά, εξέλιξη του πρώτου. Το πρώτο, που θα χρησιμοποιήσουμε τον Απρίλιο, ίσως δεν είναι κοντά στις προδιαγραφές της ομολογκασιόν, αλλά το δεύτερο θα είναι κοντά».

Οι οδηγοί της Volkswagen, Sebastien Ogier και Jari-Matti Latvala, θα δοκιμάσουν το νέο Polo για πρώτη φορά μετά το Ράλι Αργεντινής. Όμως οι οδηγοί δοκιμών, Marcus Gronholm και Dieter Depping, αναμένεται να το οδηγήσουν τις ερχόμενες μέρες.

«Ξέρουμε ότι θα είναι άνοιξη όταν θα δοκιμάσουμε το καινούργιο αυτοκίνητο», δήλωσε ο Latvala στο AUTOSPORT. «Ελπίζω να έρθει γρήγορα. Είναι συναρπαστικό να έχεις την ευκαιρία να δεις και να οδηγήσεις αυτό που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Volkswagen. Είμαι σίγουρος πως ο Marcus έχει κάνει καλή δουλειά. Μίλησα μαζί του για λίγο και είμαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο».

Ο Gronholm πρόσθεσε: «Η ομάδα κάνει μικρές βελτιώσεις συνεχώς. Εγώ έκανα διάφορες δοκιμές και έχω να πω ότι τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά. Αλλά ξέρετε ότι δεν μπορώ να πω περισσότερα».

Ο επικεφαλής της ομάδας της Toyota, Tommi Makinen, ανακοίνωσε ότι το νέο Yaris θα ξεκινήσει δοκιμές τον Απρίλιο, αρχικά στη Φιλανδία.

Υπήρχαν σχέδια να πρωτοτρέξει το Yaris στα μέσα Μαρτίου, αλλά η καθυστέρηση άφιξης κάποιων εξαρτημάτων επέβαλε αλλαγή του προγράμματος.

Ο Makinen δήλωσε στο AUTOSPORT: «Το αρχικό σχέδιο ήταν για δοκιμές τον Απρίλιο. Υπήρχε μια πιθανότητα για τον Μάρτιο και το προσπαθήσαμε, αλλά δεν ήταν εφικτό οπότε επιστρέψαμε στο αρχικό πλάνο.

«Δεν έχουμε καθυστερήσει, όλα είναι ακόμα στο σωστό δρόμο, όπως πρέπει. Αυτό ήταν κάτι πολύ μικρό. Όλα είναι έτοιμα, ο κινητήρας είναι στο αυτοκίνητο και τώρα [μέσα Μαρτίου] απλά περιμένουμε κάποια μικρά εξαρτήματα. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Το shakedown και οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν στην κεντρική Φιλανδία και στη συνέχεια πιο μακριά. «Αρχές Μαϊου θα πρέπει να δοκιμάζουμε στη νότια και την κεντρική Ευρώπη», είπε ο Makinen. «Και τότε θα κάνουμε πολλά χιλιόμετρα».

Με στόχο να είναι έτοιμη για το Ράλι Monte Carlo, τον ερχόμενο Γενάρη, η Toyota Gazoo Racing θα δουλεύει με δύο ξεχωριστές ομάδες δοκιμών ώστε να αποκτήσει γρήγορα μια βάση δεδομένων για την εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου.

Ο ίδιος ο 4 φορές πρωταθλητής WRC θα είναι πιθανώς αυτός που θα οδηγήσει πρώτος το Yaris WRC του 2017.

«Πιστεύω πως είναι δυνατόν. Θα ήθελα να οδηγήσω στις πρώτες δοκιμές, θα ήταν ωραίο. Βέβαια θα πάρω μαζί μου και τους μηχανικούς, αλλά νομίζω ότι μπορώ ακόμα να οδηγώ…».

Ο Juho Hanninen έκανε τις αναγνωρίσεις στο Ράλι Μεξικού με συνοδηγό τον Kaj Lindstrom. Το δίδυμο θα κάνει το recce και στους επόμενους αγώνες, αλλά ο Makinen δηλώνει πως αποτελεί «απλά μία από τις πιθανότητες» για το 2017. Στις δοκιμές εξέλιξης λέγεται ότι θα βοηθήσει και ο Mikko Hirvonen, αλλά ο Makinen λέει ότι δεν είναι ακόμη ώρα να μιλάμε για οδηγούς. «Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες, αλλά είναι πολύ νωρίς τώρα. Είναι πιο λογικό να μιλήσουμε γι’ αυτό το φθινόπωρο».

Ο Makinen είχε πει ότι σκεφτόταν ακόμα και να επαναφέρει στο WRC τους παλιούς ανταγωνιστές του, Sebastien Loeb και Petter Solberg.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube