Ράλι Ακρόπολις: Ο Lukyanuk στην κορυφή μετά το πρώτο σκέλος [upd + video]

Ράλι Ακρόπολις: Ο Lukyanuk στην κορυφή μετά το πρώτο σκέλος [upd + video]

Η αφαίρεση ποινής που είχε επιβληθεί στο Ρώσο έριξε τον Sirmacis στη 2η θέση- Ατυχος της ημέρας το φαβορί Kajetanowicz

O Alexey Lukyanuk μείωσε τη διαφορά από  τον Ralfs Sirmacis στα 8 δευτερόλεπτα μετά την 6η ειδική διαδρομή στη μάχη που δίνουν για την πρώτη θέση στο  SEAJETS Acropolis Rally με τον Tarabus να είναι στην 3η θέση, 19,5 δλ. μπροστά από τον Λάμπρο Αθανασούλα, o οποίος έχασε χρόνο στην τελευταία ειδική, λόγω της φθοράς των ελαστικών. 

Ωστόσο στον πίνακα της κατάταξης της πρώτης ημέρας ο Alexey Lukyanuk είναι αυτός που φιγουράρει στην πρώτη θέση, με διαφορά μόλις 2" από τον Sirmacis, όταν από τον Ρώσο αφαιρέθηκε μια ποινή 10" που του είχε επιβληθεί για εσφαλμένη εκκίνηση. 

Κατά τα λοιπά η επιστροφή του αγώνα στα... πάτρια εδάφη της Φθιώτιδας σημεδεύτηκε από πολλές και ωραίες μάχες με εναλλαγές σε επίπεδο κορυφής. Μετά το πέρας των έξι ειδικών της σημερινής ημέρας λοιπόν, ο Alexey Lukyanuk με το Ford Fiesta R5 βρίσκεται επικεφαλής, με μόλις 2 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Ralfs Sirmacis με το Skoda Fabia R5.


Ο Ρώσος αντιμετώπισε μία σειρά προβλημάτων με το Fiesta, και συγκεκριμένα με τον κινητήρα, ο οποίος και είχε μειωμένη ισχύ στο πρώτο loop ειδικών. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο 22χρονος Λετονός Ralfs Sirmacis, που τέθηκε από νωρίς επικεφαλής, o οποίος έκανε και την παρθενική του εμφάνιση στο χώμα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Ο Lukyanuk όμως πέρασε στην αντεπίθεση, βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του στη συνέχεια, και, όταν στο τέλος τού αφαιρέθηκε μία ποινή 10 δευτερολέπτων που είχε δεχθεί για πρόωρη εκκίνηση, βρέθηκε πρώτος με βραχεία κεφαλή στο τέλος της ημέρας. Ετσι, όλα είναι ανοιχτά αύριο, και η μάχη για την πρώτη θέση σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Ο μεγάλος άτυχος της σημερινής ημέρας ήταν ο Πρωταθλητής Ευρώπης του 2015, Kajetan Kajetanowicz, που μόλις στην πρώτη ειδική του αγώνα τούμπαρε με το Ford Fiesta R5, με αποτέλεσμα να χάσει πολύ χρόνο μέχρι να επανέλθει στο δρόμο. Στη συνέχεια μπορεί να κέρδισε ειδικές, αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται περισσότερο από 14 λεπτά μακριά από την κορυφή δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε κάτι σημαντικό.

Με τον Kajetanowicz ουσιαστικά εκτός, οι Jaromir Tarabus και Λάμπρος Αθανασούλας, αμφότεροι με Skoda Fabia R5, δίνουν τη δική τους μάχη για το βάθρο. Ο Έλληνας οδηγός αρχικά ήταν τρίτος, αλλά ένα τετ-α-κε και η υπερβολική φθορά των ελαστικών του είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει τέταρτος πίσω από τον Τσέχο.

 


Η μεταξύ τους διαφορά, που αγγίζει τα 20 δευτερόλεπτα, δεν είναι απαγορευτική, και ο Αθανασούλας θα διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Raul Jeets και Jaroslav Koltun με Ford Fiesta R5 και Skoda Fabia R5, αντίστοιχα, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μόλις 2 δευτερόλεπτα!

Στην κατηγορία ERC2, o Πολωνός Wojciech Chuchala με το Subaru Impreza WRX έχει σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις και βρίσκεται επικεφαλής, παρά το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τη σπασμένη εξαγωγή του αυτοκινήτου του. Την ίδια ώρα, ο Peter Ranga με το Lancer EVO IX παραμένει σε απόσταση βολής, έτοιμος να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος.

 

Στην κατηγορία ERC3, ο Murat Bostanci από την Τουρκία με το Ford Fiesta R2 τέθηκε επικεφαλής με το πέρας της τελευταίας ειδικής, εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Lukasz Pieniazek με το Opel Adam R2, από πρόβλημα στο κιβώτιο.

Η αυριανή, δεύτερη και τελευταία ημέρα του αγώνα περιλαμβάνει ακόμα έξι ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 126,68 χιλιομέτρων! Κάτι που σημαίνει ότι ο αγώνας έχει πολύ δρόμο και, ως γνωστόν, σε ένα Ακρόπολις κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Διαβάστε τις δηλώσεις των οδηγών μετά την 6η ΕΔ

1    KAJETANOWICZ Kajetan - BARAN Jaroslaw    FORD Fiesta R5
«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Πιέζαμε πολύ σκληρά, αλλά στο φρενάρισμα δεν υπήρχε αντίδραση. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τον εαυτό μας».

2    LUKYANUK Alexey - KAPUSTIN Roman    FORD Fiesta R5
«Τρελή ειδική. Στην αρχή είχε πρόσφυση, έφθειρε τα λάστιχα, μετά πήγαμε αργά για να τα προστατέψουμε. Αύριο δε θέλουμε να κάνουμε άλλα λάθη».

3    TARABUS Jaromir - TRUNKAT Daniel        SKODA Fabia R5
«Η ειδική ήταν τρελή, λόγω λάσπης. Αύριο ελπίζουμε να είναι ακόμα καλύτερα. Θέλαμε να πάμε γρήγορα, και είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα».

6    JEETS Raul - TOOM Andrus        SKODA Fabia R5
«Δεν κάναμε μεγάλα λάθη, το αυτοκίνητο είναι καλό. Η ειδική γλιστρούσε πολύ».

9    ATHANASSOULAS Lambros - PANAGIOTOUNIS Elias    SKODA Fabia R5
«Γλιστρούσε, πήγαμε πιο αργά από ό,τι μπορούσαμε. Θέλαμε όμως να γυρίσουμε στο Service και να ολοκληρώσουμε την ημέρα. Είναι δύσκολο ράλλυ, η πρώτη ειδική “έφαγε” πολύ λάστιχο. Αύριο θέλουμε να είμαστε στη μάχη».

10    KOLTUN Jaroslav - PLESKOT Ireneusz        FORD Fiesta R5
«Οι συνθήκες στην ειδική είναι τελείως διαφορετικές, έχει λάσπη, γλιστράει πολύ. Έχουμε σκληρά λάστιχα, τα οποία καταστράφηκαν έπειτα από δύο ειδικές».

11    SIRMACIS Ralfs - SIMINS Arturs        SKODA Fabia R5
«Πολλή λάσπη, σαν να οδηγείς χειμώνα με καλοκαιρινά ελαστικά. Αύριο θα έχουμε νέα ελαστικά και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα».

12    TLUSTAK Antonin - KUCERA Ladislav        SKODA Fabia R5
Εγκατέλειψε πριν από την ειδική, λόγω προβλήματος στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

17    CHUCHALA Wojciech - DYMURSKI Daniel    SUBARU Impreza WRX STI
«Προστατεύσαμε το αυτοκίνητο, ώστε να φτάσουμε στον τερματισμό αυτής της πολύ δύσκολης ειδικής».

18    RANGA Peter - BAN VIKTOR        MITSUBISHI Lancer EVO IX
«Είναι σαν οδήγηση στον πάγο. Τα λάστιχα είναι τελειωμένα και η ειδική γλιστράει. Ήμασταν αρκετά γρήγοροι σήμερα, βρισκόμαστε σε καλή θέση».

19    JACQUET RIOS Jose Luis - VARGAS PEOA Hernan    MITSUBISHI Lancer EVO X
«Βγήκαμε από το δρόμο. Είμαστε χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε την πρώτη μέρα».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube