Ο καλύτερος ήχος κινητήρα V6 ever [video]

Ο καλύτερος ήχος κινητήρα V6 ever [video]

Και ύστερα απορείς γιατί οι Alfisti είναι τόσο παθιασμένοι. Άκου την Alfa Romeo 155 DTM και θα καταλάβεις.

Αν και έχουμε κάνει την κριτική μας για τον ήχο των σύγχρονων κινητήρων V6 της Formula 1, αποφεύγουμε τις βαριές εκφράσεις. Όπως ας πούμε, ότι ακούγονται σαν ηλεκτρικές σκούπες. Και μετά, πέφτουμε πάνω σε αυτό το video και ακούμε τον επικό ήχο του V6 της Alfa 155 DTM, και…

Η τεχνολογία των υβριδικών κινητήριων μονάδων είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Και αναμφίβολα ενδιαφέρουσα.  Η απόδοσή τους εξωφρενική. Αλλά ο ήχος τους δεν συγκρίνεται με την κλασική συνταγή αυτού του V6 από τα 90s. Ο κινητήρας της Alfa ήταν 2.5 V6. Αρχικά με περιεχόμενη γωνία 60 μοιρών. Έβγαζε 420 ίππους στις 11.500 rpm.  Στα διάφορα στάδια της εξέλιξής του έφτασε ως τους 490 ίππους στις 11.800 rpm. Ήταν τόσο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ώστε στα μέσα του 1996 η Alfa έφερε στους αγώνες ένα νέο μπλοκ με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών. Ο κινητήρας ήταν τεχνολογικά προηγμένος, όσο και οι κινητήρες F1 της εποχής. Οι κεφαλές ήταν εξελιγμένες από την Cosworth.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Θα δακρύσεις με τον ήχο του Renault Espace F1 [video]

Το μοτέρ ήταν φτιαγμένο από αλουμίνιο και τιτάνιο, οπότε ήταν και πολύ ελαφρύ. Στην αρχική μορφή του ζύγιζε μόλις 106 kg. Το δεύτερο μπλοκ, είχε νέο στρόφαλο, με δύο αντικριστούς κυλίνδρους ανά κομβίο, αντί ενός για κάθε μπιέλα που είχε το πρώτο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν κοντύτερο κατά 7 cm στρόφαλο. Και έναν ελαφρύτερο κατά 10 κιλά κινητήρα, που έφτασε να ζυγίζει μόλις 96 kg. Όλο το αυτοκίνητο ζύγιζε κάτω από 1.060 kg.

Το κιβώτιο ήταν εξάρι σειριακό ημιαυτόματο, με ηλεκτρουδραυλικό σύστημα επιλογής. Και η μετάδοση γίνονται και στους τέσσερις τροχούς. Με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό και μπλοκέ εμπρός και πίσω. Η κατανομή, αναλόγως της χάραξης της πίστας, έπαιζε από 35-65 εμπρός πίσω, ως 40-60. Τα φρένα ήταν της Brembo, με τεχνολογία F1. Και το σοφιστικέ ABS ήταν της Bosch.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Renault F1 V8 και V10 στο δυναμόμετρο [video]

Η 155 κέρδισε το γερμανικό πρωτάθλημα Τουρισμού το 1993, με τον Nicola Larini να κερδίζει τους 11 από τους 22 αγώνες. Από το ’93 ως το ’96 το αυτοκίνητο πήρε συνολικά 38 νίκες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube