Θα δακρύσεις με τον ήχο του Renault Espace F1 [video]

Θα δακρύσεις με τον ήχο του Renault Espace F1 [video]

Ο Jean Ragnotti οδηγεί ένα... σπάνιο πολυμορφικό, με κινητήρα V10 από Formula 1 που πάει και ακούγεται εξωφρενικά.

Το πρώτο Espace εμφανίστηκε στην αγορά το 1984. Με αυτό η Renault δημιούργησε μια κατηγοριά, αφού ήταν το πρώτο πολυμορφικό αυτοκίνητο παραγωγής. Για να γιορτάσουν την 10η επέτειο του μοντέλου είχαν μια τρελή ιδέα.

Με την συνδρομή της Matra, έφτιαξαν το Espace F1. Βασισμένο στο μοντέλο δεύτερης γενιάς, με τον V10 κινητήρα από την Williams του Mansell που είχε πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν μπήκαν καν στον κόπο να μειώσουν την ισχύ του ή να «γλυκάνουν» τα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Τον έβαλαν ακριβώς όπως τον πήραν από το μονοθέσιο. Το αυτοκίνητο φυσικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα case study, ένα πρωτότυπο επίδειξης.

Όταν το 2002 η Renault επέστρεψε στην F1 με δική της ομάδα, ενόψει της νέας αρχής, οργάνωσαν μια εκδήλωση που αφορούσε στην αγωνιστική ιστορία της μάρκας και κυρίως στην πορεία της στην F1. Και αποφάσισαν να ξυπνήσουν το θηρίο από την χειμερία νάρκη. Έτσι το Espace F1 βρέθηκε ξανά στην πίστα.

Το να βάλουν ξανά μπροστά τον κινητήρα δεν ήταν καθόλου απλό, καθώς εκτός από κάποιες επιδείξεις με τον Alain Prost δεν είχε λειτουργήσει στα οκτώ χρόνια που είχαν μεσολαβήσει. Η διαδικασία που χρειάζονταν ήταν η ίδια όπως και στο μονοθέσιο της Williams. Με εξωτερική μίζα και τους μηχανικούς να ελέγχουν με laptop τις θερμοκρασίες και τις πιέσεις όλων των κρίσιμων υγρών.

Στο video που βλέπουμε εδώ το οδηγεί ένας άλλος οδηγός της Renault και θρύλος των αγώνων ράλι, ο Jean Ragniotti. Το αυτοκίνητο κάνει 0-200 km/h σε 6,9” και η τελική ξεπερνά τα 300 km/h. Πάνω από όλα όμως, είναι ο συγκλονιστικός ήχος εκείνου του θεϊκού V10 που ανατριχιάζει. Ανοίξτε τέρμα την ένταση και απολαύστε τον.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube