Το αυτόνομο Robocar τρακάρει στον πρώτο του «αγώνα» [video]

Το αυτόνομο Robocar τρακάρει στον πρώτο του «αγώνα» [video]

Δύο πειραματικά αυτοκίνητα των «αγώνων χωρίς οδηγό» γύρισαν μεν την πίστα του Buenos Aires, αλλά το ένα τράκαρε.

Ήταν ο πρώτος «αγώνας» αυτόνομων αυτοκινήτων στην Ιστορία, μπροστά σε θεατές, όμως ήταν επιτυχημένος μόνο κατά το ήμισυ.

Τα δύο πειραματικά αυτοκίνητα κατάφεραν να γυρίσουν με επιτυχία την πίστα και να πιάσουν ταχύτητα 186 km/h, αλλά μόνο το ένα ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Οι άνθρωποι του προγράμματος Roborace χρησιμοποίησαν τον πρόσφατο αγώνα της ηλεκτρικής Formula E, στο Buenos Aires, ως πλαίσιο για να κάνουν τις πρώτες δοκιμές των αυτόνομων αυτοκινήτων τους σε πραγματικές συνθήκες – και μπροστά στο κοινό.

Για την ειδική αυτή επίδειξη, τα αυτόνομα πρωτότυπα DevBot 1 και 2 ήταν βαμμένα στα χρώματα των θρυλικών αργεντίνικων ποδοσφαιρικών ομάδων River Plate και Boca Juniors. Κατάφεραν να γυρίσουν με επιτυχία την πίστα, πιάνοντας και ταχύτητα 186 km/h, αλλά όπως φαίνεται στο video δεν επρόκειτο για αγώνα αφού τα δύο αυτοκίνητα είχαν πάντα αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

Τελικά, ενώ το DevBot 2 προσπαθούσε να πιάσει το DevBot 1, χτύπησε στην μπαριέρα χάνοντας τον εμπρός δεξιό τροχό του.

Όπως φαίνεται από το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους (Dev από το development, δηλ. εξέλιξη) τα DevBot δεν είναι τα τελικά αυτοκίνητα των μελλοντικών αγώνων Roborace. Είναι μεν αυτόνομα, αλλά έχουν και κόκπιτ για οδηγό ώστε οι μηχανολόγοι να μπορούν να δουν πώς ένας άνθρωπος κινείται στην πίστα. Το ατύχημα στην Αργεντινή δείχνει ότι έχουν ακόμα αρκετή εξέλιξη να κάνουν στο λογισμικό της αυτόνομης οδήγησης.

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στους αγώνες RoboRace θα χρησιμοποιήσουν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό που θα λέγεται Robocar. Ο CEO της Roborace και αρχισχεδιαστής, Daniel Simon, θα επιδείξει για πρώτη φορά το αυτοκίνητο (με όλη τη σημασία της λέξης) στο Mobile World Cogress, στη Βαρκελώνη, στις 27 Φεβρουαρίου. Ο Simon είχε δείξει μια εικόνα του Robocar πριν 11 μήνες. Έχει μια σειρά από κάμερες, ραντάρ, lidar και άλλους αισθητήρες για να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει 360 μοίρες γύρω από το αυτοκίνητο. Οι on-board υπολογιστές επεξεργάζονται την τεράστια ποσότητα δεδομένων για να κρατούν το όχημα στην πορεία του χωρίς να χτυπάει στις μπαριέρες και στα άλλα αυτοκίνητα. Και για αγώνες, βλέπουμε…

Η Roborace θα επιδείξει τα πειραματικά αυτοκίνητά της σε κάμποσους αγώνες του πρωταθλήματος Formula E φέτος. Το κοινό θα μπορεί να τα δει εν δράσει στην Πόλη του Μεξικού, το Μονακό, το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και το Μοντρεάλ.

[Πηγή: Roborace]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube