Ο Jenson Button στην θέση του Alonso στο GP του Monaco

Ο Jenson Button στην θέση του Alonso στο GP του Monaco

O Alonso θα χάσει το GP του Monaco για να τρέξει στο Indy 500. Το αυτοκίνητό του θα οδηγήσει ο Jenson Button.

Ο Jenson Button θα αντικαταστήσει τον Fernando Alonso στο GP του Monaco, το οποίο ο Ισπανός θα χάσει αφού αποφάσισε να τρέξει στην Αμερική και στο Indy 500.

Ο Button έχει συμβόλαιο τρίτου οδηγού φέτος με τη McLaren, μετά την απόφασή του στο τέλος της περσινής σεζόν να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, αφήνοντας χώρο για τον Stophel Vandoorne. Όταν ο Alonso ανακοίνωσε την απόφαση του να τρέξει στο Indy 500, η McLaren παρότι ο Button ήταν ο προφανής αντικαταστάτης του, η ομάδα δεν έκανε αμέσως κάποια ανακοίνωση. Ο CEO της McLaren Zak Brown είπε ότι αφήνει το θέμα στον επικεφαλής της ομάδας Eric Boullier.

Όπως επεσήμανε ο Brown, ο Button, από την στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση δεν έκανε δοκιμές με τα νέα μονοθέσια προδιαγραφών 2017, ούτε στις χειμερινές δοκιμές της Βαρκελώνης, ούτε καν στον προσομοιωτή. Και είχε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ήταν σε θέση να φέρει αυτή την αποστολή [την συμμετοχή στο GP του Monaco] σε πέρας. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι πολύ διαφορετικά στην οδήγηση λόγω της σημαντικά αυξημένης πρόσφυσης που συνεπάγονται τα μεγαλύτερα λάστιχα και η αυξημένη κάθετη δύναμη του νέου αεροδυναμικού πακέτου. Είναι πολύ απαιτητικά από άποψη φυσικής κατάστασης ενώ και το όριό τους είναι πολύ διαφορετικό, αφού ακόμη και οι αποστάσεις φρεναρίσματος έχουν μειωθεί 30-40 μέτρα.

Εκτός από τα χιλιόμετρα που του λείπουν, ο Button δεν έχει προπονηθεί κατάλληλα τον χειμώνα για αυτά τα αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά, η κλάση του είναι τέτοια που τον καθιστά την καλύτερη λύση την δεδομένη στιγμή, σε σχέση με όποιον άπειρο νεαρό θα μπορούσε να βάλει στην θέση του η McLaren. Μετά το GP του Bahrain που είναι σε εξέλιξη αυτό το τριήμερο, θα ακολουθήσει μία περίοδος δοκιμών εξέλιξης στην οποία η ομάδα πιθανότατα θα δώσει στον Βρετανό την ευκαιρία να γράψει χιλιόμετρα στο νέο αυτοκίνητο. Και λέμε "πιθανότατα" γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Στο μεταξύ, οι οδηγοί χθες στη Σαγκάη δήλωναν έκπληκτοι για την απόφαση του Alonso. Ο Hamilton, ο Grosjean, ο Massa, ο Perez, όλοι δήλωναν ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι ανάλογο και να αγωνιστούν σε έναν θεσμό εκτός F1, αλλά μόνο αν αυτό θα γίνονταν χωρίς να χάσουν ένα Grand Prix. Ακόμη και ο Hulkenberg ο οποίος πρόπερσι έτρεξε στο Le Mans και κέρδισε, δήλωσε ότι η δική του περίπτωση ήταν πολύ διαφορετική. Αφενός διότι δεν χρειάστηκε να χάσει αγώνα F1, αφετέρου γιατί είχε πολύ μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας, ενώ ο Alonso έχει μόνο δύο εβδομάδες. 

Ο ίδιος ο Alonso δήλωσε ότι η εμφάνισή του στο Indy 500 είναι one-off και ότι παραμένει εστιασμένος στην F1. Ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι το triple crown [νίκη στο GP Monaco, όπου έχει κερδίσει δύο φορές, στο Le Mans και στο Indy 500] το οποίο έχει μόνο ο Graham Hill. O Ισπανός ευχαρίστησε τη McLaren και τον Zak Brown για την ανοιχτόμυαλη προσέγγισή του που του επέτρεψε να τρέξει στο Indy 500 θυσιάζοντας το GP Monaco, κάτι που ο Alonso παραδέχτηκε ότι δεν θα επέτρεπε ο Ron Dennis. Από την άλλη είπε ότι παρότι το αμερικάνικο εγχείρημά του θα γίνει με την υποστήριξη της McLaren και της Honda, αυτό δεν σημαίνει ότι τον δεσμεύει ή τον φέρνει πιο κοντά στην τωρινή του ομάδα ενόψει των συζητήσεων για το συμβόλαιό του που λήγει στο τέλος της τρέχουσας σεζόν. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube