Μπορεί μια 80χρονη γυναίκα να οδηγήσει Formula 1; [videos]

Μπορεί μια 80χρονη γυναίκα να οδηγήσει Formula 1; [videos]

Μπορεί, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν επρόκειτο για οποιαδήποτε 80χρονη.

Ένα μονοθέσιο της Formula 1 είναι πολύ δύσκολο στην οδήγηση, απαιτώντας γρήγορα αντανακλαστικά και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Μπορεί λοιπόν να το οδηγήσει μια γυναίκα 80 ετών;

Όπως αποδείχτηκε, μπορεί. Αλλά δεν πρόκειται για οποιαδήποτε ηλικιωμένη κυρία. Πρόκειται για την Rosemary Smith, που προσκλήθηκε από τη Renault να οδηγήσει το μονοθέσιο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Renault Sport για τα 40 χρόνια της στη Formula 1. Και η 80χρονη γιαγιά τα κατάφερε τέλεια.

Η Ιρλανδή, που κλείνει τα 80 στις 7 Αυγούστου, είχε σπουδάσει ραπτική και είχε ανοίξει το δικό της κατάστημα ειδών ένδυσης στο Δουβλίνο, εδώ και έξι σχεδόν δεκαετίες. Κάποιος φίλος της όμως της ζήτησε να του κάνει τον πλοηγό σε ένα ράλι. Τότε η Smith κατάλαβε ποια ήταν η κλίση της, στράφηκε στην αγωνιστική οδήγηση, έγινε επίσημη οδηγός του Rootes Group στα ράλι και πήρε πολλές νίκες κλάσης, αμέτρητα κύπελλα κυριών (ανάμεσά τους και αυτό του Ράλι Ακρόπολις), μέχρι και νίκη γενικής στο φημισμένο ολλανδικό Tulip Rally, το 1965, νικώντας άντρες με πολύ βαριά ονόματα.

Σήμερα, η Smith έχει μια μεγάλη σχολή οδηγών –χρησιμοποιώντας Renault Clio– και κάνει καμπάνιες για την εκπαίδευση νέων οδηγών στην Ιρλανδία. Με τη μεσολάβηση του οδηγού της Renault Sport F1, Jonathan Palmer, μπήκε στο κόκπιτ μιας Lotus-Renault E21 του 2013, βαμμένης στο αγωνιστικό κίτρινο της Renault. Μάλλον επρόκειτο για το ίδιο μονοθέσιο που οδήγησε κι ο Robert Kubica στις δοκιμές αξιολόγησής του από τη γαλλική ομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Renault επιβεβαιώνει τη σοβαρή πιθανότητα επιστροφής του Kubica στην F1

Η Smith οδήγησε στην πίστα του Paul Ricard, όπως και ο Πολωνός, και χειρίστηκε με μαεστρία του 800 ίππους του ατμοσφαιρικού V8 2,4 λίτρων.

«Η οδήγηση ενός μονοθεσίου 800 ίππων είναι ένα όνειρο που, όπως κάθε αγωνιζόμενος, το είχε κι εγώ, αλλά δεν πίστευα ότι θα είχα ποτέ την ευκαιρία να το πραγματοποιήσω. Οπότε, όταν η Renault UK ήρθε σε επαφή μαζί μου, άδραξα την ευκαιρία. Ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικό από τα αυτοκίνητα ράλι που έχω συνηθίσει, αλλά ήταν μια εκπληκτική εμπειρία», είπε η Smith, που είναι το πιο ηλικιωμένο άτομο που έχει ποτέ οδηγήσει F1.

«Έδειξε ότι ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, σε οποιαδήποτε ηλικία, αν το βάλει στο μυαλό του και ακολουθεί πάντα το πάθος του».

[Πηγή: Renault Sport]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube