Η Renault επιβεβαιώνει την σοβαρή πιθανότητα επιστροφής του Kubica στην F1

Η Renault επιβεβαιώνει την σοβαρή πιθανότητα επιστροφής του Kubica στην F1

Η ομάδα της Renault και ο Robert Kubica συνεργάζονται με στόχο την επιστροφή του Πολωνού στην ενεργό δράση.

Τίποτα δεν έχει κριθεί, αλλά πλέον η Renault επιβεβαιώνει ότι η δεύτερη δοκιμή γίνεται για να αξιολογηθεί ο Πολωνός ενόψει επιστροφής στην ενεργό δράση το 2018.

Μετά την πρώτη δοκιμή στη Valencia, ο Kubica πέρασε χρόνο στο εξειδικευμένο αθλητικό κέντρο της Renault όπου οι σωματικές και πνευματικές του δυνατότητες αναλύθηκαν σχολαστικά και σε βάθος. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων έδειξαν ότι ο Πολωνός είναι στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τους εν ενεργεία οδηγούς. Η θετική αναφορά των ειδικών από το αθλητικό κέντρο, σε συνδυασμό με τους χρόνους, τη σταθερότητα και το αναλυτικό feedback του Kubica από το test της Valencia σχεδόν «υποχρέωσαν» την ομάδα να κανονίσει μια δεύτερη δοκιμή στην πίστα. Πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Αν και αυτή η δοκιμή πάει καλά, η Renault θα μπορούσε να δώσει στον Kubica να δοκιμάσει ένα αυτοκίνητο προδιαγραφών 2017 στην περίοδο δοκιμών εξέλιξης που θα ακολουθήσει το ουγγρικό GP, στην πίστα του Hungaroring.

Εκτός από την ταχύτητα μέσα στην πίστα, πράγμα στο οποίο μάλλον δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, η βασική δυσκολία την οποία θα πρέπει να ξεπεράσει ο Kubica είναι ο χρόνος εξόδου από το cockpit. Για λόγους ασφαλείας, οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να το εγκαταλείψει σε 5”.

Η αδυναμία περιστροφής του δεξιού χεριού είναι το πρόβλημα που έχει μείνει στον Kubica από το φρικιαστικό ατύχημα σε ράλι που είχε το 2011 όταν παραλίγο να χάσει τελείως το χέρι του. Και είναι ο λόγος που από τότε μέχρι και σήμερα ο Kubica έχει μείνει μακριά από την F1. Τώρα φαίνεται ότι ο Πολωνός με πολύ δουλειά, μετά και από σειρά επεμβάσεων, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Στην προηγούμενη δοκιμή στην Valencia δεν φάνηκε να έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στο μπες-βγες από το μονοθέσιο. Αλλά θα πρέπει και τυπικά να χρονομετρηθεί και να καταφέρει να πιάσει τον χρόνο των 5 δευτερολέπτων.

Ο ίδιος ο Kubica δίνει στον εαυτό του πιθανότητα 80-90% να είναι του χρόνου στην F1. Οι άνθρωποι της Renault επίσης είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους για να μην δημιουργήσουν υπερβολικές προσδοκίες στον ίδιο τον Kubica αλλά και στον κόσμο, οπότε και μεγαλύτερη απογοήτευση σε περίπτωση που τελικά το εγχείρημα δεν προχωρήσει. Πάντως, αν οι πιθανότητες δεν ήταν πραγματικά υψηλές και η πρόθεσή τους να τον επαναφέρουν στην ενεργό δράση ουσιαστική, δεν πιστεύουμε ότι θα εξέθεταν τον Kubica σε όλη αυτή την περιπέτεια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube