O Kubica δοκιμάζει ξανά F1, καθώς ψάχνεται για επιστροφή στην ενεργό δράση

O Kubica δοκιμάζει ξανά F1, καθώς ψάχνεται για επιστροφή στην ενεργό δράση

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα δοκιμάσει μονοθέσιο F1 ο Robert Kubica. Συζητιέται πλέον η πιθανότητα επιστροφής στα GP.

Ο Robert Kubica θα δοκιμάσει ξανά ένα μονοθέσιο F1 της Renault καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η Renault ψάχνονται σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ενεργό δράση.

Ο Πολωνός είχε ένα ανατριχιαστικό ατύχημα σε έναν αγώνα ράλι στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2011 που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Ξεπέρασε τον τραυματισμό πλήρως με εξαίρεση το δεξί του χέρι. Η μπαριέρα που τρύπησε το Skoda Fabia R5 που οδηγούσε σχεδόν του το έκοψε. Οι γιατροί έκαναν κάθε προσπάθεια συγκόλλησης αλλά το χέρι αυτό είναι ατροφικό και με περιορισμένη δυνατότητα κινήσεων. Από τότε και μετά ο Kubica αντιμετώπισε πολύ σοβαρές προσωπικές και επαγγελματικές προκλήσεις. Έπρεπε να διαχειριστεί ψυχολογικά το σοκ της ξαφνικής διακοπής μιας καριέρας που ήταν στο απόγειό της. Καθώς κατά γενική ομολογία ήταν μαζί με τους Vettel και Hamilton, τα σπουδαιότερα ταλέντα της F1.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Kubica αγωνίστηκε σε αγώνες ράλι, αρχικά τοπικούς και πανευρωπαϊκούς με αυτοκίνητο R5 και εν συνεχεία στην κορυφαία κατηγορία WRC. Ενώ έδειχνε δείγματα σπουδαίας ταχύτητας, είχε πολλά και σοβαρά ατυχήματα. Οι κακές γλώσσες τα απέδιδαν στο χέρι, καθώς ουσιαστικά, έλεγαν, οδηγούσε με το ένα. Όταν στις αρχές του 2016 διέκοψε το πρόγραμμά του στο WRC, είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται την επιστροφή στις πίστες. Εργαζόταν μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση και με μικρά βήματα προσπαθούσε να δρομολογήσει εξελίξεις και να επιστρέψει στο όνειρό του.

Η αρχή έγινε με συμμετοχή σε αγώνες GT με αυτοκίνητη της κατηγορίας GT3 και συγκεκριμένα μια Mercedes-AMG SLS στις 12 Ώρες του Mugello. Ακολούθησε μια συμμετοχή στο Renault Sport Trophy με το πρωτότυπο RS01.

Πριν λίγες εβδομάδες, στις 6 Ιουνίου, ο Kubica δοκίμασε ένα μονοθέσιο της Lotus του 2012 (στα χρώματα της Renault πλέον), με ατμοσφαιρικό V8 Renault E20. Σε ένα πρόγραμμα 115 γύρων μέσα σε μια μέρα η ομάδα ουσιαστικά συμπύκνωσε το πρόγραμμα ενός αγωνιστικού διημέρου, χωρίζοντας τα σκέλη ως ελεύθερες, κατατακτήριες δοκιμές και αγώνα 80 γύρων. Ήταν η πρώτη του φορά μέσα σε μονοθέσιο F1 μετά το ατύχημα, αλλά το feedback τόσο από την ομάδα όσο και από τον ίδιο τον Kubica ήταν πολύ θετικό. Όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι με τον ρυθμό του, την σταθερότητά του αλλά και την ευστοχία των παρατηρήσεών του για το στήσιμο. «Σαν να μη πέρασε μια μέρα», θα ήταν ο τίτλος για εκείνη τη μέρα στο Circuit Ricardo Tormo στη Valencia.

«Στην αρχή ένιωθα περίεργα, αλλά αμέσως άρχισαν όλα να επανέρχονται» υποστήριξε ο Kubica, ο οποίος δήλωσε πως είχε προετοιμαστεί πολύ καλά για αυτό, από καιρό πριν. Αμέσως τα σενάρια περί επιστροφής του φούντωσαν, σε συνδυασμό μάλιστα με την κακή απόδοση του Palmer. Ακούστηκε επίσης ότι ίσως ο Kubica εμφανιστεί σε κάποιο αγωνιστικό τριήμερο, αντικαθιστώντας κάποιον από τους φετινούς οδηγούς της ομάδας στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Με πιθανότερη τη Monza για κάτι τέτοιο. Η ομάδα από την άλλη ξεκαθάρισε τότε σε κατηγορηματικό τόνο ότι αυτό ήταν ένα one off test για τον Πολωνό, ένα δώρο προς αυτόν λόγω της μακράς σχέσης τους. Και τίποτα παραπάνω. Τονίζοντας μάλιστα ότι ο Τύπος θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις για να μην δημιουργούνται προσδοκίες που φέρνουν σε δύσκολη θέση πρώτα από όλα τον ίδιο τον Kubica.

Τώρα όμως, με το δεύτερο test να ανακοινώνεται, η συζήτηση πλέον για την επιστροφή του Πολωνού στην ενεργό δράση ανοίγει ξανά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Και μέχρι ώρας, δεν έχει διαψευσθεί από τη Renault. Η F1 θα ήθελε πολύ μια τέτοια ανθρώπινη αλλά και κινηματογραφική ιστορία με έντονο δράμα, ένα επικό comeback μιας προσωπικότητας όπως ο Kubica. Η Liberty Media φανταζόμαστε ότι το προωθεί το θέμα όσο μπορεί, θα μπορούσε ακόμη και να το χρηματοδοτεί. Για την ώρα η Renault δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες για το προσεχές test. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube