Η FIA ανέλυσε το ατύχημα του Bianchi [video]

Η FIA ανέλυσε το ατύχημα του Bianchi [video]

Ποιος τελικά ευθύνεται για το σοβαρότατο τραυματισμό του Γάλλου οδηγού;

Η επιτροπή της FIA έδωσε από τη Ντόχα του Κατάρ τα αποτελέσματα της ανάλυσης του σοβαρού ατυχήματος του Jules Bianchi στον αγώνα της Ιαπωνίας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση λοιπόν της FIA οι ευθύνες επιμερίζονται στην κατάσταση της πίστας, στον ίδιο τον οδηγό που φαίνεται να μην έκοψε ταχύτητα όσο θα έπρεπε στη θέα της διπλής κίτρινης σημαίας, αλλά και στο λογισμικό FailSafe settings που δεν έσβησε τον κινητήρα του μονοθεσίου όταν ο οδηγός πατούσε φρένο και γκάζι ταυτόχρονα.
 
Αναλυτικά η FIA λέει πως η κατάσταση στην πίστα στο συγκριμένο σημείο ήταν άσχημη λόγω ενός ρυακιού νερού που είχε περιορίσει στη στροφή 7 το διαθέσιμο (ασφαλές εννοεί) εύρος της πίστας. Πάνω σε αυτό το ρυάκι πάτησαν οι Sutil και Bianchi και έχασαν τον έλεγχο των μονοθεσίων τους. 
 
Σε ό,τι αφορά στον Bianchi η FIA τόνισε πως όταν οι οδηγοί αγνοούν τη διπλή κίτρινη σημαία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των συναθλητών τους όσο και των ανθρώπων της πίστας. Υπονοεί έτσι πως ο Γάλλος οδηγός δεν έκοψε ταχύτητα τόσο όσο οι περιστάσεις απαιτούσαν, ενώ τονίζει (η FIA) πως το αυτοκίνητο ασφαλείας σωστά μπήκε στην πίστα ση στιγμή που μπήκε και επίσης σωστά δεν μπήκε αμέσως μετά το ατύχημα του Sutil.
 
Ενας άλλος παράγοντας που επισημαίνεται είναι πως όπως φάνηκε από τα δεδομένα της τηλεμετρίας, στα 2" που το αυτοκίνητο του Bianchi άφησε την πίστα και εκινείτο προς τον γερανό, ο οδηγός πατούσε ταυτόχρονα το φρένο και το γκάζι. 
Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανονισμούς, το σύστημα του αυτοκινήτου (επί της ουσίας πρόκειται για έναν αλγόριθμο) πρέπει να δώσει εντολή να σβήσει ο κινητήρας.
 
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη εξαιτίας του γεγονότος ότι το σύστημα που ελέγχει το πίσω (ηλεκτρονικό) σύστημα των φρένων (Brake by wire) δεν το επέτρεψε λόγω της ασυμβατότητάς του με το σύστημα ασφαλείας. 
Ετσι η ταχύτητα του μονοθεσίου δεν μειώθηκε, κάτι που όμως δεν εξασφαλίζει πως θα είχε αποφευχθεί και η σύγκρουση, παρά μόνον ότι αυτή ενδεχομένως θα είχε γίνει με μικρότερη ταχύτητα.
 
Ο Bianchi χτύπησε πάνω στον γερανό με ταχύτητα 126 Km/h, ταχύτητα που λόγω της ακαριαίας επιβράδυνσης άσκησε τεράστιες δυνάμεις στο σώμα του οδηγού, δυνάμεις από τις οποίες κάποιος δύσκολα επιβιώνει. 
 
Τέλος η FIA τονίζει πως όλες οι ενέργειες που έγιναν μετά το ατύχημα ήταν οι ενδεδειγμένες και μάλιστα υπογραμμίζεται πως χάρη σε αυτές σώθηκε η ζωή του Γάλλου οδηγού. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube