Ούτε βενζίνη ούτε ντίζελ, μόνο «πράσινα» Ι.Χ. στην Ολλανδία

Ούτε βενζίνη ούτε ντίζελ, μόνο «πράσινα» Ι.Χ. στην Ολλανδία

Το εργατικό κόμμα της Ολλανδίας θέλει να απαγορεύσει εντελώς τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ ως το 2025.

Λίγα χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση του ντίζελ στην Ελλάδα, και ενώ σε κάποιες πόλεις όπως το Παρίσι πρόκειται να περιοριστεί η χρήση του, οι Ολλανδοί σκέφτονται να απαγορεύσουν και τη βενζίνη.

Το Partij van de Arbeid, το εργατικό κόμμα της Ολλανδίας, πιέζει για την πλήρη απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρα πετρελαίου ή βενζίνης από το 2025. Αν εγκριθεί η πρότασή του, η οποία έχει ήδη πάρει έγκριση από τη γερουσία της χώρας για να πάει στο κοινοβούλιο, αυτό θα σήμαινε ότι στην αγορά θα έμεναν μόνο ηλεκτρικά μοντέλα και όσα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Φυσικά δεν είναι λίγοι οι φορείς της χώρας που θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα υιοθετηθεί εύκολα, ενώ αρκετοί συντηρητικοί πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Η πρόταση έρχεται έναν χρόνο μετά την ένταξη της Ολλανδίας στη Zero-Emission Vehicle Alliance, μιας ένωσης χωρών και πολιτειών που επιδιώκουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα ως το 2050. Σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Καλιφόρνια, η Ν. Υόρκη κ.ά. Η Ολλανδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για αυτοκίνητα με εναλλακτικά καύσιμα, και ήδη ένα στα 10 Ι.Χ. που πωλούνται στη χώρα είναι ηλεκτρικό.

Να θυμίσουμε ότι ως το 2025, το Ελσίνκι σκοπεύει να κάνει εντελώς περιττή τη χρήση Ι.Χ. για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων του, ενώ τον ίδιο στόχο αλλά λίγο πιο μακροπρόθεσμα, ως το 2034, έχει θέσει και το Αμβούργο.

[Πηγές: Autocar, Pedestrian]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube