Λονδίνο: Χρέωση £10 για τα παλιά αυτοκίνητα στο κέντρο

Λονδίνο: Χρέωση £10 για τα παλιά αυτοκίνητα στο κέντρο

Σε ισχύ τέθηκε από την περασμένη Δευτέρα το T-Charge, η επιπλέον χρέωση για τα οχήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές Euro 4.

Στο ήδη υπάρχον μέτρο του Congestion Charge, δηλαδή του εισιτηρίου που πρέπει να πληρώσει κάθε οδηγός αυτοκινήτου για να εισέλθει στο κέντρο του Λονδίνου, προστέθηκε από τις 23 Οκτωβρίου και το Emissions Surcharge ή T-Charge.

Πρόκειται για ένα μέτρο που σκοπό έχει να αποτρέψει την είσοδο παλαιών οχημάτων στο κέντρο. Όπου «παλαιά» είναι τα αυτοκίνητα και βαν που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 4, καθώς και τα μικρά τρίτροχα ή τετράτροχα οχήματα (γουρούνες) που δεν πληρούν τις προδιαγραφές Euro 3. Στην περίπτωσή τους, για την κίνηση στο κέντρο του Λονδίνου μεταξύ 07:00 και 18:00 τις καθημερινές, απαιτείται η καταβολή £10, δηλαδή περίπου €11,30.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στο Λονδίνο τα περιστέρια μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση [video]

Το παραπάνω ποσό θα πρέπει βέβαια να προστεθεί στο Congestion Charge, που επιβαρύνει όλα τα αυτοκίνητα τα οποία δεν εκπέμπουν λιγότερα από 75 g CO2/km έτσι ώστε να απαλλάσσονται από αυτό. Έτσι, το συνολικό ημερήσιο κόστος για τον οδηγό ενός παλαιού οχήματος φτάνει πλέον τις £21,5 (€24,20). Το T-Charge επηρεάζει περίπου 10.000 αυτοκίνητα τέτοιας τεχνολογίας που κινούνται καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου του Λονδίνου.

Το πρόστιμο για όποιον εντοπιστεί στην Congestion Charge Zone χωρίς να έχει καταβάλει το αντίτιμο είναι £65 αν πληρωθεί εγκαίρως, και φτάνει ως τις £195 αν η πληρωμή καθυστερήσει. Και σε κάθε είσοδο του λονδρέζικου Δακτυλίου, πινακίδες υπενθυμίζουν ότι οι κάμερες της πόλης είναι stand-by για τον εντοπισμό των παραβατών.

[Πηγή: TfL]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube