Σαν σήμερα: Το 2000 η GM ανακοινώνει το κλείσιμο της Oldsmobile

Σαν σήμερα: Το 2000 η GM ανακοινώνει το κλείσιμο της Oldsmobile

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2000, η General Motors ανακοινώνει ότι θα κλείσει την ηλικίας τότε 103 ετών Oldsmobile, την παλαιότερη φίρμα αυτοκινήτου στις ΗΠΑ.

Η Oldsmobile υπήρξε μια από τις πιο αξιόλογες και πρωτοποριακές αμερικανικές μάρκες -τα αυτοκίνητα της Olds ήταν τα πρώτα που είχαν διακοσμητικά χρώμια για παράδειγμα και τα πρώτα με πλήρως αυτόματη μετάδοση-αλλά μια αναδιοργάνωση της GM στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αποστέρησε τη φίρμα από τα περισσότερα στοιχεία που της προσέδιδαν τη μοναδική ταυτότητά της.

Ο Ransom Eli Olds, γεννημένος στο Lansing του Michigan, δημιούργησε την Olds Motor Works το 1897. Δέκα χρόνια πριν (σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν του άρεσε η μυρωδιά των αλόγων), είχε κατασκευάσει ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο. Ύστερα από μια πυρκαγιά στο εργοστάσιο που κατέστρεψε τα δέκα από τα έντεκα πρωτότυπά του, ο Olds επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να τελειοποιήσει -και να πουλήσει- το μόνο αυτοκίνητο που είχε απομείνει: Το μικρό, Dash Curved Runabout, εξ ου και το κοίλο εμπρός μέρος. Και με το που το κατάφερε, το Runabout έγινε σύντομα το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο ΗΠΑ. Το 1904, το Runabout έγινε το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας τα 5.000 αυτοκίνητα.



Την ίδια χρονιά, οι επενδυτές της Olds αφαίρεσαν τη διεύθυνση από τον ιδρυτή της εταιρείας. Ο λόγος ήταν ότι ο Ransom Olds ήθελε να επικεντρωθεί στην παραγωγή μαζικών αυτοκίνητων, με χαμηλή τιμή αγοράς που ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει, ενώ οι επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν ακριβά αυτοκίνητα πολυτελείας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Olds Motor Works συγχωνεύθηκε με την Buick για να γίνει η General Motors. Μέσα στην GM, η Olds ήταν γνωστή ως «Τμήμα Τεχνολογίας»: Πρωτοστάτησε με κινητήρες V8 το 1915, επιχρωμίωση το 1926, αυτόματο κιβώτιο Hydra-Matic το 1937 και το μοτέρ Rocket V8 το 1949.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτοκίνητο στις ΗΠΑ φέρνει τη γέννηση της Oldsmοbile

Το Olds, που έγινε Oldsmobile το 1942,  ήταν η πιο συμπιεσμένη φίρμα στη σκαλέτα των εμπορικών σημάτων της GM. Από τη μια πιεζόταν από τις μαζικές Chevrolet και Pontiac και από την άλλη από τις πολυτελείς Cadillac και Buick. Παρά το νέο σλόγκαν της «Αυτό δεν είναι το Oldsmobile του πατέρα σου» που έκανε το ντεμπούτο του στη δεκαετία του ’80 ύστερα από την αναδιοργάνωση της GM, οι αγοραστές τελικά άρχισαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις προσφορές της φίρμας. Η Oldsmobile ήταν επίσης πολύ αργά για να αντιδράσει στις τάσεις. Για παράδειγμα, ήταν ένας από τους τελευταίους Αμερικανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που ενέταξε SUV -τα πιο δημοφιλή και κερδοφόρα αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’90 στις ΗΠΑ- στην γκάμα του.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Oldsmobile Toronado 1966-1970 [video]

Το 2004, τέσσερα χρόνια ύστερα την ανακοίνωση της GM για αναστολή της παραγωγής, ολοκληρώθηκε η σταδιακή κατάργηση της Oldsmobile. Εκείνο τον Απρίλιο, το τελευταίο Oldsmobile -ένα Alero στο χρώμα του κερασιού-άφησε πίσω του τη γραμμή συναρμολόγησης στο Lansing και μπήκε κατευθείαν στο R.E. Olds Transportation Museum, όπου μπορείτε να το δείτε και σήμερα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube