Παγκόσμια συγκέντρωση Lancia Stratos [video]

Παγκόσμια συγκέντρωση Lancia Stratos [video]

Δεν τις έβγαλαν απλώς βόλτα στον ήλιο, πατάνε τέρμα το γκάζι. Απολαύστε εικόνα και ήχο στο maximum.

Όχι ένα, ούτε δύο. 37 αυτοκίνητα μαζεύτηκαν στην παγκόσμια συγκέντρωση ιδιοκτητών Lancia Stratos για το 2016.

Η φετινή συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και έγινε στην Biella  της Ιταλίας. Μεταξύ των κλασικών αυτοκινήτων βρέθηκε και η μοναδική σύγχρονη Stratos. Είναι ένα και μοναδικό πρωτότυπο βασισμένο στην Ferrari F430 Scuderia, κατασκευασμένο από τον Pininfarina.

Ο θρύλος  γεννήθηκε όταν ο οίκος Bertone παρουσίασε ένα πρωτότυπο με όνομα Lancia Stratos Zero το 1970. Η Lancia συνεργαζόταν παραδοσιακά με τον Pininfarina. Ο Bertone γνώριζε όμως ότι έψαχναν έναν αντικαταστάτη για την Fulvia που είχε αρχίσει να γερνά. Έτσι δημιούργησε την Stratos Zero. Δεν ήθελε να τους παρουσιάσει απλώς ένα σκίτσο, αλλά ένα κινούμενο πρωτότυπο. Κατασκεύασε ένα πάνω στην Fulvia Coupe ενός φίλου του. Όταν εμφανίστηκε στην πύλη του εργοστασίου της Lancia με την Statos Zero, αυτή ήταν τόσο αιχμηρή και χαμηλή που πέρασε κάτω από την μπάρα κερδίζοντας τις εντυπώσεις, τον θαυμασμό και το χειροκρότημα των εργαζομένων. Από εκεί και μετά  η συνεργασία έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Αποφασίστηκε να εξελίξουν ένα αυτοκίνητο ράλι βασισμένο σε κάποιες ιδέες  του Marcelo Gandini, σχεδιαστή επίσης των Lamborghini Countach και Miura, ο οποίος εργαζόταν τότε για τον οίκο Bertone.

Η Stratos κινείτο από τον V6 2.4 της Ferrari Dino. Το αυτοκίνητο ζύγιζε περίπου 900 κιλά και στην έκδοση δρόμου έβγαζε 190 ίππους και έκανε 0-100 km/h σε 6,8”. Στην αγωνιστική έκδοση Gr.4 για τα ράλι η ιπποδύναμη ήταν 275 PS για την αρχική 12βάλβιδη και 320 PS για την έκδοση με  τις 24βάλβιδες κεφαλές που απαγορεύτηκαν το ’76 καθώς δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική έγκριση τύπου. Κατασκευάστηκαν επίσης δύο αυτοκίνητα Gr.5 με 560 ίππους, με την χρήση δύο τούρμπό της KKK.

Η Lancia Stratos είχε κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα ράλι, το ’74, το ’75 και το ’76.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube