Ο Gordon Murray αναλύει το μεγαλοφυή σχεδιασμό της McLaren F1 [video]

Ο Gordon Murray αναλύει το μεγαλοφυή σχεδιασμό της McLaren F1 [video]

Ο Gordon Murray, πνευματικός πατέρας της McLaren F1, αναλύει τον σχεδιασμό του καλύτερου ίσως supercar του περασμένου αιώνα.

Η θρυλική McLaren F1 κλείνει φέτος τα 25 της χρόνια. Και για να γιορτάσουν το γεγονός οι άνθρωποι της McLaren ετοίμασαν αυτό το video στο οποίο ο δημιουργός της, ο μεγαλοφυής Gordon Murray αναλύει τις σχεδιαστικές λύσεις που την έκαναν τόσο ξεχωριστή.

Ο Murray εξηγεί ότι πολλές τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόστηκαν τότε στην F1 παραγωγής προέρχονταν απευθείας από την Formula 1 και τα αγωνιστικά μονοθέσια της McLaren. Στέκεται ιδιαιτέρως στην τριθέσια διάταξη της καμπίνας και την κεντρικά τοποθετημένη θέση οδήγησης. Εξηγεί ότι η επιλογή αυτή δεν έγινε απλώς για το ξεχωριστό συναίσθημα που σίγουρα δημιουργούσε στον οδηγό, αλλά κυρίως για να μπορεί η πεταλιέρα να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με το κάθισμα και το σώμα του οδηγού. Γιατί στα κεντρομήχανα supercars της εποχής οι θόλοι των εμπρός τροχών «έσπρωχναν» τα πεντάλ προς το κέντρο, με αποτέλεσμα μια λοξή θέση οδήγησης.

ΔEITE AKOMH McLaren F1 HDF, η μία από τις δύο στον κόσμο

Ο Νοτιοαφρικανός σχεδιαστής επισημαίνει επίσης την εισαγωγή ram air, όπως στα μονοθέσια της Formula 1, η οποία δημιουργούσε ένα φαινόμενο υπερπλήρωσης στην εισαγωγή του (ατμοσφαιρικού V12) αυξάνοντας την απόδοση του κινητήρα όσο ανέβαιναν τα χιλιόμετρα.

ΔEITE AKOMH Η στιγμή που η McLaren F1 έγινε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο [video]

Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ακούσετε έναν από τους πλέον μεγαλοφυείς εν ενεργεία σχεδιαστές / μηχανολόγους να αναλύει τις τεχνικές λύσεις που εφάρμοσε για να δημιουργήσει έναν θρύλο.



[Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube