Η μαγεία της Rothmans Porsche 911 Group B [video]

Η μαγεία της Rothmans Porsche 911 Group B [video]

Αυτή η 911 ήταν ένας ακόμη λόγος που λατρεύουμε τα 80’s, την Porsche, τα ράλι και το Group B. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Η 911 SC RS προέκυψε όταν ο David Richards, ο άνθρωπος πίσω από την συμφωνία Porsche – Rothmans για χορηγία στους αγώνες σπορ πρωτοτύπων Group C πήγε στο Weissach και μίλησε στο ΔΣ για το πάθος του: τους αγώνες ράλι.

Ο Richards είχε κερδίσει ως συνοδηγός του Vatanen το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι το 1981, με το Ford Escort του Sutton. Και ήθελε να εδραιώσει την δική του αγωνιστική ομάδα. Η Porsche είχε ήδη στα σκαριά το project 959 σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να κυριαρχήσει στο Group B. Αλλά το πρόγραμμα πήγαινε διαρκώς πίσω, με καθυστερήσεις για διάφορους λόγους. Έτσι ο Richards έπεισε τους ανθρώπους της Porsche να δώσουν το πράσινο φως για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα. Έτσι γεννήθηκε η 911 SC RS προδιαγραφών Group B.

Διαβάστε ακόμη Μαντέψτε ποιες είναι οι πιο σπάνιες Porsche

Το αυτοκίνητο έτρεχε ως Group 4.  Η Porsche θα μπορούσε να το εξελίξει περαιτέρω αξιοποιώντας τις τεχνικές ελευθερίες του Group B, όπως επέτρεπαν οι κανονισμοί. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν τον καινούριο, τότε, κινητήρα 3.2 καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα κατατάσσονταν σε μεγαλύτερη κατηγορία ως προς το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος. Θεωρώντας ότι η επιπλέον δύναμη σε σχέση με τα παραπανίσια κιλά δεν θα τους έδινε κάποιο πλεονέκτημα, προτίμησαν τον παλαιότερο τρίλιτρο. Η καρότσα ήταν από την 930 Turbo. Το μοτέρ όμως ήταν ατμοσφαιρικό, με 255 – 260 άλογα.



Για την σεζόν του 1984 κατασκευάστηκαν 20 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FIA για την ομολογκασιόν. Πέντε από αυτά πήγαν στη νεοϊδρυθείσα Prodrive του Richards, η οποία ανέλαβε να προετοιμάσει τα αυτοκίνητα και να τρέξει το ημι-εργοστασιακό πρόγραμμα, ως Rothmans Porsche Rally Team. Η ομάδα συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι με τον Henri Toivonen στο τιμόνι, κατακτώντας την δεύτερη θέση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube