H απόπειρα της Lancia να κατακτήσει το Le Mans [video]

H απόπειρα της Lancia να κατακτήσει το Le Mans [video]

Το αυτοκίνητο της Lancia παραήταν γρήγορο για να κερδίσει το LeMans.

Οι λάτρεις της ιστορίας των αγώνων θα γνωρίζουν το πώς η Porsche κυριάρχησε στους αγώνες αντοχής και στην μεγαλύτερη κατηγορία των σπορ πρωτοτύπων τα χρόνια του Group C: Οι Porsche 956/962 ήταν εξαιρετικά αξιόπιστες και κέρδιζαν τους πιο ταχύτερους αλλά πιο εύθραυστους ανταγωνιστές τους για μία σχεδόν δεκαετία.

Μια τέτοια περίπτωση ταχύτατου αλλά όχι και αναξιόπιστου αυτοκινήτου ήταν η Lancia LC2 με το τούρμπο μοτέρ της Ferrari. Θα το έλεγε κανείς… πολύ γρήγορο για να κερδίσει έναν αγώνα αντοχής. Η Lancia μπήκε στο Group C σχεδόν κατά λάθος. Η αρχή είχε γίνει με την Lancia Beta Montecarlo Group 5, την οποία βλέπετε στη φωτογραφία.



Με αυτό το αυτοκίνητο η Lancia κέρδισε επιτέλους την Porsche 935 και το πρωτάθλημα των Κατασκευαστών στο WEC αμέσως πριν την καθιέρωση του Group C το ΄82. Οι Ιταλοί βασιζόμενοι στην επιτυχία της Montecarlo έφτιαξε το ανοιχτό πρωτότυπο LC1. Το οποίο είχε ένα εντελώς καινούριο σασί και μια ισχυρότερη έκδοση του μικρού 4κύλινδρου κινητήρα 1.4 της Beta Montecarlo. Πράγμα εντυπωσιακό, καθώς έτσι κι αλλιώς στην Beta υπό τους κανονισμούς του Group 5 έβγαζε 440 και 490 ίππους.



Το πρόβλημα ήταν ότι το LC1 ήταν ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο πάνω στους κανονισμούς του Group 6, αλλά από την στιγμή που η FIA αποφάσισε ότι η κορυφαία κατηγορία στους αγώνες αντοχής θα είναι το Group C, τα αυτοκίνητα LC1 είχαν αποκλειστεί από κάθε πιθανότητα νίκης σε επίπεδο γενικής. Κι αυτό παρότι η Lancia κέρδισε την Porsche και την 956 σε αρκετές περιπτώσεις, τόσες που θα ήταν αρκετές για να της δώσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα αν προσμετρούσαν τα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Lancia Delta HF Integrale Evo 2

Έτσι το αυτοκίνητο παροπλίστηκε και εξελίχθηκε η Lancia LC2. Ένα νέο πρωτότυπο το οποίο αντί του τετρακύλινδρου 1.4 φορούσε έναν V8 3.0 με δύο τούρμπο της Ferrari, ικανό για 700 – 800 άλογα. Το LC2 ήταν εξαιρετικά γρήγορο. Κέρδισε πολλές φορές την pole position ως εργοστασιακή συμμετοχή, από το ’83 ως το ’85. Στο Le Mans του ’84 το LC2 ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο στις κατατακτήριες δοκιμές, με διαφορά 11” από την πρώτη Porsche. Αλλά συνήθως η κατάληξη ήταν άσχημη, με το αυτοκίνητο να εγκαταλείπει πρόωρα σε πολλούς αγώνες, μέσα σε σύννεφο καπνού από έναν ακόμη σπασμένο κινητήρα ή κιβώτιο. Την ίδια ώρα η Porsche γέμιζε το grid δίνοντας αυτοκίνητα σε ιδιωτικές ομάδες, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες να της ξεφύγει η νίκη. Κάπως έτσι, η Porsche έγραψε ιστορία και η Lancia LC2 πέρασε στα ψιλά γράμματα.  



Πηγή Jalopnik

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube