44 χρόνια Honda Civic σε 1’ [video]

44 χρόνια Honda Civic σε 1’ [video]

Δείτε τα 44 χρόνια εξέλιξης του Honda Civic σε ένα ωραίο video διάρκειας ενός λεπτού.

Το video που θα δείτε καλύπτει όλα τα σημεία-κλειδιά της 44χρονης πορείας του Honda Civic, δηλαδή από το 1972 (ΜΥ 1973) που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά μέχρι τις μέρες μας, το 2017.

Όλοι μας γνωρίζουμε φυσικά πόσο έχει αλλάξει σε μέγεθος το Honda Civic διά μέσου αυτών των 44 χρόνων, κάτι που συμβαίνει εν πολλοίς με όλα τα αυτοκίνητα που διατηρούν το ίδιο όνομα. Παρότι βέβαια αυτή δεν είναι μια οικονομοτεχνική προσέγγιση του μοντέλου μέσα στις σχεδόν πέντε δεκαετίες που έχουν περάσει, οφείλουμε να πούμε όμως ότι το τωρινό Civic διατηρεί στοιχεία από το οικονομικό μοντέλο με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που πρέσβευε η πρώτη γενιά του 1973. Διατηρεί λοιπόν το κομμάτι της ποιότητας, ίσως και της οικονομίας τηρουμένων των αναλογιών, αλλά με πολύ περισσότερα άλογα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Honda Civic 1972-1979 [video]

Όταν λανσαρίστηκε το Civic το 1972, φορούσε ένα μικρό 4κύλινδρο 1.200άρι μοτέρ με 50 άλογα. Φτιαγμένο για εξαγωγές και προορισμένο κυρίως για την αγορά της Β. Αμερικής, το νέο μοντέλο της Honda, εξελίχτηκε πάνω στη βάση των χαμηλών εκπομπών ρύπων, εξ ου και το όνομα «Civic» που υποδήλωνε την πρόθεσή του να είναι «αυτοκίνητο πόλης». Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσει ένα καταλύτη, η Honda είχε την ιδέα να μειώσει τα μικροσωματίδια μέσα στο θάλαμο καύσης. Το Civic εκτός από ένα πρώιμα «καθαρό» αυτοκίνητο, κατά τα λοιπά ήταν ένα τυπικό προσθιοκίνητο, με κόμπακτ παρουσιαστικό και δύο πόρτες. Η τρίτη πόρτα εμφανίστηκε το 1973 και ο διαμορφώσιμος πίσω χώρος έδινε καλές δυνατότητες φόρτωσης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα γρήγορα Civic του Honda Collection Hall [videos]

Στους τομείς της παρουσίασης και του εξοπλισμού, το Civic σάρωνε τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά μοντέλα με μια καλά φινιρισμένη καμπίνα που είχε στάνταρ καθίσματα τύπου μπάκετ, προσκέφαλα, θερμαινόμενο πίσω τζάμι και ραδιόφωνο, ενώ για την αμερικανική αγορά είχε και air conditioning! Στο ταμπλό έβρισκες ένα πλήρες καντράν μέσα σε μονοκόμματο κέλυφος και η εκτέλεση ήταν από καλά πλαστικά και απομίμηση ξύλου, ασυνήθης παρουσίαση γι’ αυτή την κατηγορία.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα άποψη του video είναι να δεις πώς οι επιδόσεις προωθήθηκαν στο ντιζάιν του Civic. Ξέρουμε ότι υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν θα συνδέσουν τις λέξεις «Civic» και τη λέξη «επιδόσεις», αλλά αναλογιζόμενοι το CRX του 1985, καταλαβαίνουμε ότι απόδοση δεν σημαίνει αυτόματα και ιπποδύναμη.

Το CRX βοήθησε να διαμορφωθεί η εικόνα του Civic από εκείνη ενός απλού οικονομικού αυτοκινήτου σε ένα που θα μπορούσε να είναι καθ’ όλα διασκεδαστικό στη χρήση - μια οπτική που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Και όταν η ιπποδύναμη ήρθε στο ραντεβού με το πρώτο Civic VTEC το 1989, τότε η άποψη όλων μας άλλαξε για τα καλά. Το νέο Type R αποτελεί σαφώς το αποκορύφωμα της εξέλιξης του σημερινού Civic. Και ίσως αυτό που θα θέλαμε να είχαμε όλοι αν επρόκειτο να κατείχαμε ένα Civic -παρά την κραυγαλέα εμφάνισή του. Άλλωστε τα διαπιστευτήριά του στο Nürburging, μπορεί να μην έχουν επίσημη και αδιάβλητη σφραγίδα, αλλά στο μέτρο που τους αναλογεί κάτι λένε.

[Πηγή Donut Media]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube