H Alfa Romeo 33 Stradale κλείνει τα 50 [+video]

H Alfa Romeo 33 Stradale κλείνει τα 50 [+video]

Έχει ψηφιστεί ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο στην Ιστορία, είναι ένα από τα σπανιότερα και γιορτάζει το χρυσό της ιωβηλαίο.

Σχεδιασμένη από τον Franco Scaglione, η Alfa Romeo 33 Stradale παρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου του 1967, την προηγουμένη του Ιταλικού Grand Prix στη Monza – καλή ώρα…

Η 33 Stradale θεωρείται ως ένα από τα πρώτα σούπερκαρ, μαζί με τη Lamborghini Miura. Έχει ένα από τα πιο σέξι σχήματα στην ιστορία του αυτοκινήτου και τεχνολογία δανεισμένη απευθείας από τα αγωνιστικά σπορ-πρωτότυπα Alfa Tipo 33 της εποχής.

H Alfa έφτιαξε μόνο 18 τέτοια αυτοκίνητα, από τα οποία τα πέντε μετατράπηκαν σε εκθεσιακά concept cars. Το πόσα επιζούν σήμερα είναι άγνωστο, αλλά διάφορες πηγές υποδεικνύουν ότι σώζονται κάπου πέντε ή έξι από αυτά.

Το πλαίσιο της 33 Stradale ήταν μια σύνθετη κατασκευή τύπου H με εμπρός χωροδικτύωμα και ο κινητήρας ένας 2λιτρος V8 με ξηρό κάρτερ, διπλούς εκκεντροφόρους και ψεκασμό. Ανέβαζε 10.000 rpm και απέδιδε περίπου 230 άλογα. Το βάρος του αυτοκινήτου ήταν μόλις 700 κιλά, οπότε μπορούσε να επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε 5,5” και να φτάσει τα 260 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αυτή η «μαϊμού» Alfa Romeo Tipo 33 Stradale είναι ένα έργο τέχνης 

Για τα 50ά γενέθλια της 33 Stradale, Alfa Romeo διοργανώνει μια ειδική έκθεση στο Museo Storico της φίρμας, στο Arese, κοντά στο Μιλάνο. Θα εκθέσει εκεί την 33 Stradale, ένα πρωτότυπό της και πέντε από τα έξι concept cars που βασίστηκαν πάνω της: τα Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo και Navajo. Θα εκτεθούν επίσης οι αγωνιστικές 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 και 33 SC12 turbo.

[Πηγή: CarScoops, video BBC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube