Ένα βραβευμένο Abarth 1100 Sport Ghia σε γυρεύει

Ένα βραβευμένο Abarth 1100 Sport Ghia σε γυρεύει

Το μοναδικό κομμάτι από αυτό το μοναδικό αυτοκίνητο επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα 60+ χρόνια και θα απογειώσει την πλειοδοσία.

Στην Ιταλία του ’50 κυοφορήθηκαν κάμποσα παράξενα πρωτότυπα που άλλοτε πήραν το δρόμο μιας εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής και άλλα έμειναν πρωτότυπα.

Η τορινέζικη Carrozzeria Ghia SpA ήταν υπεύθυνη για δύο τρία από αυτά τα συναρπαστικά σχέδια, όπως αυτό το μοναδικό κουπέ Abarth που θα δημοπρατηθεί σύντομα.

Πριν λοιπόν η Ghia περάσει το 1970 στα χέρια της Ford και ενώ το «μαγαζί» βρισκόταν στα χέρια, των Mario Boano (λίγο πριν αποχωρήσει) και Luigi Segre, o οίκος σχεδίασε ένα αμάξωμα για το Abarth 1100 Sport του 1953 -που βασιζόταν στο FIAT Millecento. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Giovanni Savonuzzi, το αυτοκίνητο που έμοιαζε με μαχητικό τζετ της εποχής και αεροδυναμικό αμάξωμα ντεμπουτάρισε στο Salone di Torino του 1953, αφήνοντας εμβρόντητο το κοινό. Βέβαια, αν ψάξουμε λίγο καλύτερα θα δούμε ότι πρόκειται για μια σχεδιαστική τεχνοτροπία οικεία στην Ghia, για παράδειγμα με το FIAT 8V Supersonic. Και αν παίξουμε το παιχνίδι με το θόλωμα των ματιών, κοινές γραμμές θα βρούμε ακόμα και στο FIAT 2300 Coupé S.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σπάνιο FIAT 8V Supersonic σε δημοπρασία

Η Ghia στη συνέχεια πούλησε το πρωτότυπο σε κάποιον Bill Vaughn στις ΗΠΑ που του έβαλε σήματα Vaughn SS Wildcat και το παρουσίασε στο New York Auto Show το 1954. Ο Vaughn δήλωσε ότι το αυτοκίνητο φορούσε αντί του 4κύλινδρου μοτέρ των 1.100 cc που φορούσαν όλα τα Millecento, κινητήρα V8 με επικεφαλής εκκεντροφόρο.

Το πρωτότυπο «χάθηκε μέσα στο χρόνο», σύμφωνα με τους RM Sotheby's, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξεχασμένο σε μια αποθήκη το 1982. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του το αγόρασε το 2010 και ξόδεψε τα επόμενα πέντε χρόνια για να το αποκαταστήσει στην αρχική μορφή του.

Το αυτοκίνητο με το που επανήλθε στο προσκήνιο το 2015, κέρδισε το βραβείο «Βest-in-Class» στο Pebble Beach Concours d’ Elegance, χάνοντας την πρώτη θέση του σόου στο νήμα από ένα Isotta Fraschini Tipo 8A Cabriolet του 1924. Εδώ να πούμε ότι στο Pebble Beach δύσκολα κερδίζεις με αμάξι της μεταπολεμικής περιόδου.

Το αυτοκίνητο θα δημοπρατηθεί στο Monterey, στην California, τον προσεχή Αύγουστο από τον οίκο RM Sotheby's και η ψηλή τιμή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εσείς προς το παρόν θαυμάστε το μέσα από το φακό του Angus McKenzie που το απαθανάτισε για λογαριασμό του δημοπράτη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube