Το πρώτο ηλεκτρικό ταχύπλοο πολυτελείας [video]

Το πρώτο ηλεκτρικό ταχύπλοο πολυτελείας [video]

Το 9μετρο, ανθρακονημάτινο Hinckley Dasher κινείται με δύο μπαταρίες από BMW i3.

H αμερικανική Hinckley κατασκευάζει σκάφη πολυτελείας εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, και έχει παράδοση στην καινοτομία.

Τώρα παρουσιάζει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ταχύπλοο, που κινείται με δύο ηλεκτρικά μοτέρ των 80 ίππων έκαστο, τα οποία παίρνουν ενέργεια από δύο μπαταρίες BMW i3.  

H Hinckley μιλάει για «διπλή, αδιάβροχη μπαταρία των 40 kWh», αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν εννοεί δύο μπαταρίες του νέου μοντέλου ή δύο 22άρες του παλιού.

Αν κρίνουμε από τις άλλες προδιαγραφές του σκάφους, θα καταλήξουμε ότι εννοεί τις μπαταρίες του παλιού i3. Λέει δηλαδή ότι η φόρτιση από δύο ρευματολήπτες των 240V/50A παίρνει 4 ώρες.

Το σημαντικό είναι ότι ο χρόνος φόρτισης είναι ο μισός από αυτόν του ηλεκτρικού αυτοκινήτου (χάρη στις δύο πρίζες) και αποφεύγεις την ουρά στο πρατήριο καυσίμων της μαρίνας – που όποιος έχει σκάφος ξέρει πόσο εκνευριστική είναι τα σαββατοκύριακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το σούπερ-γιοτ Dynamiq GTT 115 Hybrid επιτέλους στο νερό!

Το ίδιο το σκάφος είναι ιδιαίτερα προηγμένο, όντας κατασκευασμένο από carbon-epoxy (συνθετικό υλικό με ενίσχυση από ανθρακονήματα) για να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, ενώ πολλά κομμάτια από τιτάνιο και πλαστικό είναι φτιαγμένα με τη μέθοδο του 3D-printing για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η walk-through” αρχιτεκτονική του σκάφους, με το αναδυόμενο παρμπρίζ, το κάνει εξαιρετικά πρακτικό στη χρήση. Θα είναι πρακτικό και στη συντήρηση, αφού το κατάστρωμα είναι από συνθετικό Artisanal Teak, βαμμένο στο χέρι, που δείχνει σαν λουστραρισμένο τικ αλλά δεν απαιτεί τριψίματα και λαδώματα κάθε χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Υβριδικό ταχύπλοο σκάφος από την Toyota

Παρά το μικρό βάρος του όμως, το Hinckley Dasher των 8,70 μέτρων δεν είναι και τόσο ταχύπλοο με τους 160 μόνο ίππους του. Ο κατασκευαστής του μιλάει για 10 mph (8,7 κόμβους) ταχύτητα ταξιδιού και 18-27 mph (15,6-23,5 κόμβους) γρήγορο cruising.

Στην πρώτη περίπτωση, η αυτονομία φτάνει τα 40 μίλια ξηράς (34,8 ναυτικά) και στη δεύτερη πέφτει στα 20-25 μίλια ξηράς (17,4-13,9 ναυτικά).

Ίσα-ίσα δηλαδή για να πηγαινοέρχεσαι –εντελώς αθόρυβα– από την ξηρά στην αραγμένη αρόδο θαλαμηγό σου.

Κι από τιμή, καλύτερα να μη ρωτάμε...

[Πηγή: Inside EVs]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube