Πόσο θα πληρώνατε για ένα αυτόνομο αυτοκίνητο;

Πόσο θα πληρώνατε για ένα αυτόνομο αυτοκίνητο;

Σε αυτό θα χρειαστεί να απαντήσουμε όλοι κάποτε, αφού η σχετική τεχνολογία ίσως δεν προσφερθεί δωρεάν. Στις ΗΠΑ έγινε ήδη μια σχετική έρευνα.

Καθορίζουμε τον έξτρα εξοπλισμό που θα έχει το αυτοκίνητό μας βάσει του πόσο αξιολογούμε κάθε αξεσουάρ. Από το ίδιο φίλτρο θα περνάει σύντομα και η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε ήδη μια σχετική έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι πράγματι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για ένα αυτοκίνητο που κινείται μόνο του, και πόσο. Η έρευνα διεξήχθη με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου μέσω υπολογιστή, και σε αυτή συμμετείχαν 1.260 άτομα, τα οποία είχαν επιλεγεί έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος με αυτόνομη οδήγηση [video]

Το βασικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το μέσο νοικοκυριό είναι διατεθειμένο να ξοδέψει περίπου $3.500 (€3.200) για τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης, όπως είναι τα συστήματα αυτόνομου φρεναρίσματος και διατήρησης λωρίδας που ήδη διατίθενται σε μοντέλα παραγωγής, και περίπου $4.900 (€4.500) για πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα. Φυσικά υπάρχουν και τα άκρα. Κάποιοι που δεν θα έδιναν ούτε ένα δολάριο και άλλοι που θα πλήρωναν περισσότερα από $10.000 επιπλέον για ένα αυτόνομο αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η αυτόνομη οδήγηση της Porsche θα σε μαθαίνει να οδηγείς

Συνολικά, τα ποσοστά όσων ενδιαφέρονται πολύ, λίγο και καθόλου για τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης είναι περίπου τα ίδια. Είναι βέβαια σαφές ότι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και αρκετοί πολίτες των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με αυτή την ιδέα. Εκτιμάται ότι με την ωρίμανση της τεχνολογίας και την ευρύτερη διάδοσή της, ο κόσμος θα γνωρίζει καλύτερα περί τίνος πρόκειται και θα προκύψουν πιο αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.

[Πηγή: ScienceDirect μέσω CNET]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube