Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος με αυτόνομη οδήγηση [video]

Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος με αυτόνομη οδήγηση [video]

Το συμβάν έγινε στη Φλόριντα, όταν ένα Tesla S σφηνώθηκε κάτω από μια νταλίκα και ο οδηγός του τραυματίστηκε θανάσιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της dailymail, υπάρχει και επισήμως πλέον το πρώτο θύμα σε ατύχημα με αυτόνομα αυτοκίνητο.

Ο Joshua Brown -απόστρατος βατραχάνθρωπος των ΗΠΑ- σκοτώθηκε όταν το αυτόνομα κινούμενο Tesla S στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με φορτηγό, στη Φλόριντα των ΗΠΑ τον Μάιο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ο οδηγός παρακολουθούσε μια ταινία με το Χάρι Πότερ τη μοιραία στιγμή, κάτι πάντως που η Tesla υποστηρίζει ότι είναι τεχνικά αδύνατο για την οθόνη του μοντέλου της.

Το συμβάν διερευνάται από την Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA) χωρίς στην αναφορά να γίνεται κάπου λόγος για «αποσπασμένη προσοχή του οδηγού».

Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για αλλαγή πορείας της νταλίκας, η οποία μπήκε μπροστά από το αυτοκίνητο σε μια διασταύρωση. Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος οδηγός είχε αντίστοιχο συμβάν και τον Απρίλιο, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στο βίντεο που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

Η Tesla αποδέχεται ότι το σύστημά της δεν αντιλήφθηκε το λευκό φορτηγό, καθότι τη συγκεκριμένη στιγμή το χρώμα του δεν ξεχώριζε από το φωτεινό ουρανό. Εξακολουθεί να υποστηρίζει πάντως την τεχνολογία της, λέγοντας ότι ήταν μόλις το πρώτο θανατηφόρο –καταγεγραμμένο- συμβάν ύστερα από 130 εκατομμύρια μίλια (208 εκ. km). Συνολικά στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι τα 94 εκατομμύρια μίλια.



Επιπλέον αναφέρει ξεκάθαρα ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι ακόμα τόσο εξελιγμένη ώστε ο οδηγός να μπορεί να ασχολείται ασφαλώς με κάτι άλλο, όπως επίσης και ότι οι πελάτες παραλαμβάνουν τα αυτοκίνητά τους με το σύστημα απενεργοποιημένο. Το ενεργοποιούν δηλαδή οι ίδιοι, έχοντας λάβει πλήρη γνώση για το τι σημαίνει αυτό.

Επίσης η εταιρεία σπεύδει να δηλώσει πως ούτε ο οδηγός έκανε την παραμικρή προσπάθεια να φρενάρει, καθώς επίσης ότι ο θάνατος επήλθε επειδή το αυτοκίνητο σφηνώθηκε κάτω από το βαρύ όχημα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, καλό θα είναι να καταλάβουμε πως τέτοιου είδους συμβάντα δε μπορούν να αποκλειστούν όσο κι εάν εξελιχθούν τα αυτόνομα συστήματα κι αυτό σημαίνει ότι οι ευθύνες ενίοτε θα είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν.

[Πηγή: dailymail.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube