Νέες λεπτομέρειες για το υβριδικό Volvo XC90 T8 [video]

Νέες λεπτομέρειες για το υβριδικό Volvo XC90 T8 [video]

Η Volvo αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά του XC90 T8, του υβριδικού plug-in SUV που αποδίδει 400 ίππους και εκπέμπει 59 gr/km.

Στα μεγάλα και βαριά SUV η υβριδική τεχνολογία που βελτιώνει τις επιδόσεις και μειώνει την κατανάλωση έχει ιδιαίτερο νόημα, και η Volvo την εκμεταλλεύεται πλήρως στην περίπτωση του XC90 T8.

Το νέο Volvo XC90 είναι ένα 7θέσιο SUV που βασίζεται στη νέα πολυδιαμορφώσιμη πλατφόρμα SPA. Η κορυφαία έκδοση Τ8 χρησιμοποιεί έναν 2λιτρο κινητήρα της οικογένειας Drive-E με turbo και μηχανικό υπερσυμπιεστή. Αποδίδει 318 PS και 40,8 kgm, ενώ στέλνει την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων. Την κίνηση των πίσω έχει αναλάβει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 80 ίππων και 24,5 kgm. Η συνολική απόδοση του υβριδικού συστήματος είναι 400 PS και 65,3 kgm.

Οι μπαταρίες του συστήματος είναι τοποθετημένες στο κεντρικό τούνελ για να μην κλέβουν χώρο από την καμπίνα και να χαμηλώνουν το κέντρο βάρους. Η αυτονομία κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια στη λειτουργία Pure electric φτάνει τα 40 km. Υπάρχουν ακόμα λειτουργίες Hybrid για αυτόματη χρήση του βενζινοκινητήρα ή του ηλεκτρικού μοτέρ αναλόγως συνθηκών, Power για μέγιστη ισχύ, AWD για μόνιμη τετρακίνηση και Save για διατήρηση της ενέργειας των μπαταριών ώστε να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρικής μετακίνησης αργότερα.

Ανάμεσα στον βενζινοκινητήρα και το κιβώτιο βρίσκεται ένα ηλεκτρικό μοτέρ 34 kW (46 PS) που εκτελεί χρέη μίζας και φροντίζει για την αγαστή συνεργασία των δύο κινητήριων συνόλων. Ακόμα παίζει τον ρόλο γεννήτριας ρεύματος κατά την επιβράδυνση και παρέχει άμεσα επιπλέον ροπή έως και 15,3 kgm κατά την επιτάχυνση, εφόσον χρειαστεί. Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο επιπλέον κυκλώματα ψύξης που φροντίζουν για την αποφυγή υπερθέρμανσης την ηλεκτρικών μοτέρ και των μπαταριών.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το βαρύ 7θέσιο SUV να επιταχύνει από στάση ως τα 100 km/h σε 5,9’’, ενώ στον τυποποιημένο μικτό κύκλο καταναλώνει μόλις 2,5 lt/100 km και εκπέμπει 59 gr CO2/km.




[Πηγή: Volvo]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube