Η Mazda δοκιμάζει τους κινητήρες SKYACTIV-X στο δρόμο

Η Mazda δοκιμάζει τους κινητήρες SKYACTIV-X στο δρόμο

Η ιαπωνική εταιρεία δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες τους νέους επαναστατικούς της κινητήρες, χωρίς καμία διάθεση να το κρύψει.

Τις περισσότερες φορές οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να κρατούν μυστικές τις τεχνολογίες που εξελίσσουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια είναι σαφές πως αποζητούν το αντίθετο, όπως για παράδειγμα κάνει η Mazda τώρα που εξελίσσει τη νέα γενιά των κινητήρων βενζίνης με την ονομασία SKYACTIV-X.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Mazda: Σχεδόν έτοιμος ο βενζινοκινητήρας χωρίς μπουζί

Αναμένεται να περάσουν στην παραγωγή το 2019 με την επόμενη γενιά του Mazda3, ωστόσο οι δοκιμές τους στο δρόμο έχουν ήδη ξεκινήσει επάνω στο σημερινό μοντέλο προκειμένου να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία. Η μόνη του διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά 3, εντοπίζεται στο σημείο γύρω από την τάπα του ρεζερβουάρ βενζίνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πιο καθαροί κι από ηλεκτρικούς οι νέοι βενζινοκινητήρες της Mazda

Στο πλάι του όμως το αυτοκίνητο αναγράφει φαρδιά-πλατιά περί τίνος πρόκειται, ενώ είναι βαμμένο σε ένα ειδικό για την περίσταση χρώμα, ώστε να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη την ειδική αποστολή του.

Λογικά, στο μέλλον οι δοκιμές θα συνεχιστούν και επάνω στην επόμενη γενιά του μοντέλου, το οποίο αναμένεται να φέρει μια ουσιαστική επανάσταση στο μέλλον των κινητήρων βενζίνης. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία κάνει λόγο για 20-30% βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση, κάτι που σημαίνει οικονομία που θα πλησιάζει εκείνη των ντίζελ.

Σε αυτούς εξάλλου βασίζεται και η αρχή λειτουργίας των SKYACTIV-X, αφού η ανάφλεξη του καύσιμου μίγματος υπό κάποιες προϋποθέσεις δε θα γίνεται με σπινθήρα (μπουζί) αλλά με αυτανάφλεξη μέσω υψηλής πίεσης.

[Πηγή: Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube