Honda: Αυτόνομη οδήγηση με τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2025

Honda: Αυτόνομη οδήγηση με τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2025

Σε συτήματα τεχνητής νοημοσύνης θα βασίζεται η αυτόνομη οδήγηση των Honda μέχρι το 2025. Στόχος των Ιαπώνων είναι το αυτοκίνητο να αντιδρά όπως ένας άνθρωπος, χωρίς τη βοήθεια χαρτών και GPS

Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Honda θα επιτρέπει στους επιβάτες και στον οδηγό να κοιμούνται καθώς το αυτοκίνητο ταξιδεύει.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Takahiro Hachigo, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025Ο Hachigo έθεσε τον στόχο της επίτευξης του τέταρτου σταδίου αυτονομίας, στο οποίο δεν απαιτείται η προσοχή του οδηγού, σε μία ομιλία που έκανε στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα.

Η αυτόνομη οδήγηση προσδιορίζεται από έξι ουσιαστικά στάδια, από το μηδέν μέχρι και το πέντε. Στο τέταρτο στάδιο, ο οδηγός οφείλει να βρίσκεται κοντά στα χειριστήρια, αλλά δεν χρειάζεται να παρατηρεί το δρόμο σε δεδομένες συνθήκες, όπως όταν ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο.


«Θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου οι άνθρωποι δεν θα εμπλέκονται σε ατυχήματα» είπε ο Hachigo. «Επιπροσθέτως, θέλουμε να δημιουργούμε προϊόντα που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να χαίρονται την ελευθερία της αυτοκίνησης και να δημιουργήσουμε εσωτερικούς χώρους που θα κάνουν τη μετακίνηση με αυτοκίνητο διασκεδαστική. Στόχος μας είναι να είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως στη δημιουργία οχημάτων με μηδέν εμπλοκή σε ατυχήματα και μηδέν εκπομπές ρύπων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Oδηγούμε το νέο Honda Civic 1.0 VTEC Turbo


Ο Hachigo αποκάλυψε ότι το σχέδιο της Honda είναι να έχουν τα αυτοκίνητα παραγωγής τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης μέχρι το 2020. Η ιαπωνική εταιρεία λοιπόν ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια πολλών ανταγωνιστών της. Θα χρησιμοποιηθούν και θα εξελιχθούν γι αυτό το λόγο τεχνολογίες, όπως η χρήση χαρτών υψηλής ανάλυσης και δεδομένων κυκλοφορίας, μονάδες τηλεπικοινωνιών. Θα ενσωματωθούν επίσης κάμερες με ραντάρ, καθώς και κάμερες με ραντάρ και κάμερες με lidar (με εκπομπή παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ).

Μέσα στον φάκελο λειτουργίας των συστημάτων ημιαυτόνομης οδήγησης περιλαμβάνεται η είσοδος στον αυτοκινητόδρομο και η ενσωμάτωση στην κυκλοφορία, η διατήρηση του αυτοκινήτου στην λωρίδα του, η αυτόνομη προσπέραση και η αυτόνομη αλλαγή λωρίδας.

Μέχρι το 2023 η Honda θα βγάλει στην παραγωγή και συστήματα αυτονομίας εξειδικευμένα για τον αστικό ιστό. 
Ο Hachigo δήλωσε ότι η Honda θα επιτύχει το τέταρτο στάδιο αυτονομίας εξελίσσοντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που θα μπορούν να μιμούνται τους ανθρώπους οδηγούς. Θα μπορούν να «διαβάζουν» τις συνθήκες του δρόμου ακόμα και χωρίς τη χρήση χαρτών υψηλής ακρίβειας ή GPS.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Τ
ο νέο Honda Type R διαλύει το ρεκόρ προσθιοκίνητων στο Nürburgring [video]

Προκειμένου να επιτύχει κάτι τέτοιο η Honda έχει συστήσει μια ομάδα ειδικών, η οποία αναλύει πληροφορίες από ατυχήματα ή παρολίγον ατυχήματα, προκειμένου να καταλάβει σε βάθος την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των οδηγών, που προκαλούν το 90% όλων των ατυχημάτων. Πολλοί από τους μηχανικούς που συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα είχαν προηγουμένως εργαστεί στην εξέλιξη των ρομπότ Asimo, τα οποία μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά.

«Ο τελικός στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξουμε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να ελέγχουν τις λειτουργίες του αυτοκινήτου και να ανταποκρίνονται όπως ένας άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά ο Ηachigo. «Με άλλα λόγια συστήματα που θα μπορούν να σταματούν και να ξεκινούν, να ακολουθούν το δρόμο, να στρίβουν στις διασταυρώσεις και να ανταποκρίνονται στις κινήσεις άλλων οχημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο τα αισθητικά ερεθίσματα, όπως κάνει ένας άνθρωπος, χωρίς τη χρήση χαρτών ή GPS».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Honda: 65 χρόνια περιέργειας και δημιουργίας


Προς το παρόν η Honda σχεδιάζει να ενσωματώσει το πακέτο ασφάλειας Honda Sensing, το οποίο περιλαμβάνει λειτουργίες όπως αναγνώριση σημάτων του K.O.K, διατήρηση λωρίδας, προσαρμοζόμενο cruise control και σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας και οπίσθιας σύγκρουσης, ως επιπλέον στοιχειό εξοπλισμού σε περισσότερα αυτοκίνητα της υπάρχουσας γκάμας της.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube