AVL HyPer 200: Μια Alfa Romeo 4C με 474 ίππους!

AVL HyPer 200: Μια Alfa Romeo 4C με 474 ίππους!

Η αυστριακή εταιρία κινητήρων AVL εφοδίασε μια Alfa Romeo 4C με το πρωτότυπο υβριδικό σύστημα HyPer 200, διπλασιάζοντας την ισχύ της.

Στο 37ο International Vienna Motor Symposium, εκεί όπου η BMW αποκάλυψε τον τετρατούρμπινο 3λιτρο ντίζελ της, η αυστριακή AVL παρουσίασε μια πειραματική Alfa Romeo 4C με τρεις μορφές υπερτροφοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, το νορμάλ τούρμπο της Alfa Romeo 4C και οτιδήποτε το συνοδεύει έχει αφαιρεθεί. Η AVL έχει τοποθετήσει αντ’ αυτού έναν μηχανικό υπερσυμπιεστή δύο σταδίων και ένα μεγαλύτερο συμβατικό τούρμπο, μαζί με ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα ψύξης του αέρα εισαγωγής. Με αυτά επιτυγχάνεται η μέγιστη ισχύς των 474 PS στις 8.000 rpm, ενώ οι μπιέλες, τα πιστόνια, το valvetrain και το κύκλωμα ψύξης της κεφαλής έχουν αναβαθμιστεί για να αντέξουν.

Επιπλέον, για να υπάρχει ικανοποιητική παροχή δύναμης και απόκριση σε όλο το φάσμα στροφών, στον κινητήρα των 1.750 cc (που μπαίνει και στην Giulietta QV) έχει τοποθετηθεί και ένας ηλεκτρικός κομπρέσορας, μαζί με το ηλεκτρικό κύκλωμα 48 V που χρειάζεται για τη λειτουργία του. Αυτό το τριπλό σύστημα υπετροφοδότησης της AVL ονομάζεται HyPer 200. Βαφτίστηκε έτσι επειδή πετυχαίνει ειδική ισχύ 200 kW/lt, μια απόδοση την οποία θα μπορούν να επιτύχουν οι κινητήρες παραγωγής στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την AVL. Έτσι ένας τετρακύλινδρος κινητήρας θα μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τους ισχυρότερους 6κύλινδρους, διατηρώντας τις εκπομπές CO2 πολύ χαμηλά.



Το τι γίνεται στην πράξη όταν ένας τέτοιος κινητήρας τοποθετείται σε ένα αυτοκίνητο με βάρος κάτω από 1.000 kg, όπως η Alfa Romeo 4C, προς το παρόν μπορούμε μόνο να το φανταστούμε, αφού η AVL δεν ανακοίνωσε νούμερα επιδόσεων.

[Πηγή: AVL]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube