Νέο 4τούρμπινο μοτέρ ντίζελ 400 PS από την BMW

Νέο 4τούρμπινο μοτέρ ντίζελ 400 PS από την BMW

Η BMW αποκάλυψε το κορυφαίο μοτέρ της στην γκάμα των ντίζελ, στο 37ο International Vienna Motor Symposium, στην Αυστρία.

Ο άρτι εξελιχθείς 3λιτρος, 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας ντίζελ της BMW διαθέτει τέσσερα τούρμπο και αποδίδει 400 PS μεταξύ 4.000 rpm και 4.400 rpm.

Η μέγιστη ροπή που αποδίδεται μεταξύ 2.000 rpm και 3.000 rpm έχει εξίσου εντυπωσιακότατη τιμή: 77,5 kgm. Το ενδιαφέρον με τη ροπή είναι ότι, κατά την BMW, το μοτέρ διαθέτει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες σε ροπή, αλλά τα 77,5 kgm είναι το όριο που μπορεί να διαχειριστεί αξιόπιστα το αυτόματο 8άρι σασμάν της ZF.

Το πρώτο αυτοκίνητο που θα συνδυαστεί με το νέο μοτέρ ντίζελ θα είναι η ναυαρχίδα της BMW, στην έκδοση 750d xDrive που θα πετυχαίνει επίδοση 4,5” για το σπριντ των 0-100 km/h. Η τελική ταχύτητα, κατά τα ειωθότα, θα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Περιμένουμε με ενδιαφέρον για να δούμε τις επιδόσεις και αντίστοιχα τη ροπή και την ισχύ που θα έχουν να προτείνουν οι βελτιωτές, αμέσως με το εμπορικό λανσάρισμα του μοτέρ σε κάποιο μοντέλο.

Το νέο μοτέρ όχι μόνο είναι πιο ισχυρό από το 6κύλινδρο 3τούρμπινο που θα αντικαταστήσει, αλλά σύμφωνα με την BMW είναι και κατά 5% πιο αποδοτικό. Επιπλέον, η γερμανική εταιρεία λέει ότι ο νέος κινητήρας θέτει νέα, οικονομικά χαμηλότερα δεδομένα στους τομείς της κατασκευής, που σημαίνει ότι θα στοιχίζει λιγότερο από τον 3τούρμπινο που αντικαθιστά. Και για να είναι ανακοινώσιμο κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι θα το δούμε και στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Η πιο σημαντική αλλαγή στα εξαρτήματα του νέου συστήματος υπετροφοδότησης σε σχέση με το απερχόμενο είναι η αντικατάσταση του μεγάλου τούρμπο χαμηλής πίεσης με δύο μικρότερα, εξ ου και πρόκυψαν οι τέσσερις τουρμπίνες. Πέρα όμως από την προσθήκη ενός ακόμη τούρμπο, οι μηχανικοί κατόρθωσαν να διατηρήσουν το βάρος στο ίδιο επίπεδο.

Εκτός από την προαναφερθείσα 750d xDrive και άλλα μοντέλα της γκάμας της BMW θα κάνουν χρήση του νέου 4τούρμπινου μοτέρ ντίζελ, περιλαμβανομένων των X5 M50d και X6 M60d, καθώς και της επόμενης γενεάς της M550d xDrive.

To αυτοκίνητο της φωτογραφίας είναι μια 730d

[Πηγή BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube