To 10άρι σασμάν της Camaro ZL1 πιο γρήγορο από το PDK της Porsche

To 10άρι σασμάν της Camaro ZL1 πιο γρήγορο από το PDK της Porsche

Η Chevrolet δηλώνει ότι από 1η σε 2η, από 2η σε 3η και από 3η σε 4η ταχύτητα, το 10άρι σασμάν της είναι ταχύτερο από το «πολύ» PDK της Porsche.

Εφοδιάζοντας την Camaro ZL1 με το νέο 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, η Chevrolet έκανε τη βαρύγδουπη δήλωση ότι το σασμάν της παρά το μετατροπέα ροπής αλλάζει ταχύτερα απ’ ό,τι το κορυφαίο διπλοσύμπλεκτο PDK της Porsche.

Αυτό το κιβώτιο, διαθέσιμο πλέον σε όλη τη σπορ γκάμα της Chevrolet, είναι πιθανόν το καλύτερο αυτόματο κιβώτιο στον πλανήτη, οπότε και δικαιολογημένα αποτελεί το καύχημά της.

Σύμφωνα με τη Chevrolet, το νέο αυτόματο 10άρι διέπρεψε στις δοκιμές. Η εταιρεία δηλώνει ότι το σασμάν αυτό πετυχαίνει από 1η σε 2η, από 2η σε 3η κι από 3η σε 4η, 36%, 27% και 26% ταχύτερες αλλαγές απ’ ό,τι στις αντίστοιχες το PDK της Porsche. Το PDK συγκαταλέγεται ανάμεσα στο ταχύτερα σασμάν σε αλλαγές, ωστόσο το να προσδιορίσεις τη διαφορά χρόνου στην αλλαγή ταχύτητας μεταξύ των δύο, πιθανότατα είναι αδύνατον σε μη εργαστηριακές συνθήκες. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που κάνει τις δηλώσεις της Chevrolet λιγότερο εντυπωσιακές. Πώς, όμως, το κατάφερε αυτό; Με συμπλέκτες! Πολλούς συμπλέκτες!

Το νέο 10άρι κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει έξι συμπλέκτες που του επιτρέπουν να λειτουργεί πολύ κοντινά με ένα DCT. Για παράδειγμα, όταν ο οδηγός δίνει εντολή για ανέβασμα, το σασμάν ήδη έχει επιλέξει την ταχύτητα και είναι έτοιμο να τη συμπλέξει, όπως ακριβώς κάνει το PDK. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει κι ένας μετατροπέας ροπής, όπως σε ένα κλασικό αυτόματο. Σύμφωνα με τoν Dan Nicholson, αντιπρόεδρο και επικεφαλής των Global Propulsion Systems της εταιρείας, ο συνδυασμός αυτός παρέχει «χρόνους αλλαγής παγκοσμίου επιπέδου, εφάμιλλους με αυτούς των διπλοσύμπλεκτων κιβωτίων και ποιότητα λειτουργίας που μπορεί να προέλθει μόνο από ένα πραγματικό αυτόματο».

[Πηγή Chevrolet]   
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube