Σινεμά & Αυτοκίνητο: Live and Die in LA 1985 [video+official trailer video]

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Live and Die in LA 1985 [video+official trailer video]

Το φιλμ μπορεί να μην είναι κλασική car chase movie, αλλά ολοκληρώνεται με μια από τις καλύτερες καταδιώξεις με αυτοκίνητο που έχουν εξελιχτεί στο εκράν.

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Live and Die in LA 1985

Έτος 1985 Σκηνοθέτης William Friedkin Σταρ Chevrolet Impala 1985, Mercury Grand Marquis LS 1985 Ηθοποιοί William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Debra Feuer, John Turturro, Darlanne Fluegel  Διάρκεια 1h 56” Στούντιο New Century Productions and SLM Production INC. Διανομή MGM Home Entertainment Ελληνικός τίτλος Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες (πρώτη προβολή 18 Απριλίου 1986)

Υπόθεση Το θρίλερ του William Friedkin, βασισμένο σε βιβλίο του Αμερικανικού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών Gerald Petievich, αφορά έναν αλαζονικό ομοσπονδιακό πράκτορα που θέλει να τσακώσει τον άνθρωπο που καταδιώκει με οποιαδήποτε τίμημα. Ο Willem Dafoe παίζει τον Eric Masters, έναν εξαιρετικά οξυδερκή παραχαράκτη που καταφέρνει να ξεγλιστρά από την Αστυνομία για πολλά χρόνια.

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Live and Die in LA 1985

Είναι δε τόσο χαρισματικός στις δουλειές του, σε σημείο που όταν μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να κάνουν συμφωνία μαζί του στο γυμναστήριό του, ο Eric τους λέει: «Έρχομαι σε αυτό το γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα για πέντε χρόνια Είμαι ένας τύπος που είναι εύκολο να τον βρεις. Οι άνθρωποι ξέρουν ότι μπορούν να με εμπιστεύονται». 

Αλλά όταν ο νεαρός ομοσπονδιακός πράκτορας, ο Richard Chance (William L. Petersen), διαπιστώνει ότι ο συνεργάτης του δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Eric, μετέρχεται όλα τα μέσα μέχρι τη σύλληψή του -είτε αυτό σημαίνει ληστεία είτε δολοφονία είτε εκμετάλλευση των φίλων και των συνεργατών του. Καθώς o Chance σβήνει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο καλό και στο κακό, παρασύρει μαζί του στη δίνη τον νέο συνεργάτη του, John Vukovich (John Pankow), και τη Ruth Lanier (Darlanne Fluegel), μια πρώην κατάδικο.

Δείτε τη σκηνή της περίφημης καταδίωξης

Πρέπει να ξέρετε H σεκάνς της καταδίωξης πήρε έξι εβδομάδες για να γυριστεί. Ήταν το τελευταίο γύρισμα της ταινίας -προφανώς έτσι ώστε, αν συμβεί κάτι στους πρωταγωνιστές, οι παραγωγοί θα είχαν τουλάχιστον ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας χωρίς να χρειάζεται να αντικαταστήσουν κανέναν.

Ο θρυλικός κινηματογραφιστής Robby Müller αρνήθηκε να γυρίσει τη σκηνή της καταδίωξης επειδή δεν ήξερε πώς να τη δημιουργήσει. Αντικαταστάθηκε από τον καμεραμάν της δεύτερης μονάδας, Robert D. Yeoman.

Η καταδίωξη στον αυτοκινητόδρομο γυρίστηκε με την κυκλοφορία να πηγαίνει με την όπισθεν. Ενώ ο Chance και ο Vukovich φαίνεται να πηγαίνουν ανάποδα στην κυκλοφορία, στην πραγματικότητα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση και είναι το υπόλοιπο της κυκλοφορίας που κινείται στη λάθος πλευρά του δρόμου –ο Chance οδηγεί στη δεξιά πλευρά του δρόμου, αλλά η κυκλοφορία βρίσκεται στα αριστερά. Κάτι που έγινε για να μεγαλώσει την ένταση στον θεατή.

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Live and Die in LA 1985

Το αυτοκίνητο του πράκτορα Chance στο car chase είναι μια Chevrolet Impala F41 του 1985. Και μισθώθηκε από την Αστυνομία του Los Angeles. Αρκετά ακόμη αυτοκίνητα της ταινίας νοικιάστηκαν από όμορες αστυνομικές υπηρεσίες της California, όπως το Γραφείο του Σερίφη της Orange County, το California Highway Patrol, ενώ κάποια ήταν μεταχειρισμένα πρώην περιπολικά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Αστυνομίας.

Τι λέει το DRIVE Ο Friedkin δεν ήθελε μια ταινία με «κλέφτες κι αστυνόμους» αλλά να μιλήσει για δύο συστήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας και πώς το ένα βρίσκει τρόπο να αλλάξει τον εαυτό του για να νικήσει το άλλο. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά τέτοιες στο σινεμά υπάρχουν πολλές και καλύτερες.

Το δικό μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με την αυτοκινητική καταδίωξη στο τέλος του φιλμ. Ένα car chase που συγκαταλέγεται οριακά στα 20 δικά μας κορυφαία, παρότι η πλειονότητα θέλει να το περιλαμβάνει στο Top 5. Προφανώς μας επηρεάζει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ο πρωταγωνιστής του φιλμ και ότι η ταινία δεν σχοινοβατεί μεταξύ του ιδεαλισμού των ’60s και της απάνθρωπης πραγματικότητας των ’70s που κάνει τις αντίστοιχες ταινίες των 70s cult classic.

Πάντως να πούμε, ότι με τις αδύναμες αμερικανικές «μαούνες» της δεκαετίας του ’80, η προσπάθεια των δύο πρακτόρων να διαφύγουν δίνει στην καταδίωξη ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube