Νέο, ριζοσπαστικό Nissan BladeGlider [videos]

Νέο, ριζοσπαστικό Nissan BladeGlider [videos]

To λειτουργικό πρωτότυπο θέλει να συνδυάσει την ηλεκτροκίνηση με την οδηγική απόλαυση.

Αν σας άρεσε το αγωνιστικό Nissan DeltaWing του Le Mans, τότε θα σας αρέσει και το BladeGlider.

To ριζοσπαστικό αυτοκίνητο πλησιάζει προς τη φάση της παραγωγής, αφού η Nissan αποκάλυψε ένα πρωτότυπο που λειτουργεί και συνδυάζει τις μηδενικές εκπομπές ρύπων με τις υψηλές επιδόσεις σε ένα επαναστατικό πακέτο.

Το νέο πρωτότυπο είναι μια εξέλιξη του πρώτου BladeGlider Concept του 2013, που είχε εκτεθεί στο Tokyo Motor Show εκείνης της χρονιάς.

Τα BladeGlider αποτελούν μέρος του σχεδίου της Nissan για την εξέλιξη οχημάτων μηδενικών ρύπων και νέων αυτοκινητικών τεχνολογιών όπως τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης και η συνδεσιμότητα, όπως είπε ο CEO της Nissan, Carlos Ghosn:

«Τα πρωτότυπα αυτά δείχνουν τη θέληση της Nissan να επεκτείνει τη φιλοσοφία της Intelligent Mobility [έξυπνης κινητικότητας], όπoυ η οδηγική απόλαυση συνδυάζεται με την περιβαλλοντική συνείδηση. Η Nissan πιστεύει ότι οι φαν της οδήγησης θα πρέπει να προσβλέπουν σε ένα μέλλον μηδενικών ρύπων – και το Nissan BladeGlider είναι το τέλειο παράδειγμα γι’ αυτό. Είναι το ηλεκτρικό όχημα για τους εραστές του αυτοκινήτου».

Οι μηχανολόγοι της Nissan εργάστηκαν επί δύο χρόνια, εξελίσσοντας τη σχεδίαση και τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου ώστε να γίνει ένα προηγμένο, ευέλικτο και οικονομικό EV (ηλεκτρικό όχημα). Ένα αυτοκίνητο που να γλιστράει στον αέρα (glide) χάρη στη σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του ηλεκτρικού του συστήματος κίνησης και του αεροδυναμικού του σχήματος – όπως το τοποθετεί η Nissan.

Τα μοντέλα επίδειξης έχουν προηγμένη αρχιτεκτονική, με στενό εμπρός μετατρόχιο και φαρδύ πίσω για τη βέλτιστη αεροδυναμική, δυναμική συμπεριφορά και σταθερότητα. Τη δύναμη αναλαμβάνουν να βάλουν στο δρόμο μόνο οι πίσω τροχοί, ο καθένας από τους οποίους έχει τον δικό του ηλεκτροκινητήρα 130 kW (177 PS).  

Την απαραίτητη ενέργεια παρέχει μια υψηλών επιδόσεων μπαταρία ιόντων λιθίου πέντε στοιχείων, με δικό της σύστημα ψύξης. Ένα σύστημα κατεύθυνσης της ροπής (torque vectoring) ελέγχει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και διορθώνει τις τυχόν ανεπιθύμητες τάσεις υποστροφής και υπερστροφής. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει και όχι να «καπελώνει» την οδηγική εμπειρία, προσφέροντας και την επιλογή ανάμεσα σε τρεις ρυθμίσεις: Off, Agile και Drift Mode.  

Η συνδυασμένη ιπποδύναμη του κινητήριου συστήματος είναι 272 PS και η ροπή 72,1 kgm, όμως σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν ζυγίζει παραπάνω από 1.300 kg, αυτά μεταφράζονται σε κάτω από 5” στο 0-100 km/h.

Η Nissan ήθελε την καμπίνα του BladeGlider να αντανακλά τις σπορ διαθέσεις του. Γι’ αυτό έχει ένα τιμόνι εμπνευσμένο από τους αγώνες, ζώνες 4 σημείων και μπάκετ καθίσματα.

Μέσα στον Αύγουστο, στο Rio de Janeiro, θα παρουσιαστούν δύο BladeGlider. Το ένα θα είναι ένα στατικό έκθεμα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών, ενώ το δεύτερο θα κάνει γρήγορες βόλτες τους δημοσιογράφους και VIPs.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube