Ηλεκτρικός τράκτορας από την Cummins [video]

Ηλεκτρικός τράκτορας από την Cummins [video]

Η αμερικανική Cummins πρόλαβε την Tesla στον αγώνα για την παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού τράκτορα, αν και η αυτονομία του είναι μόλις 160 km.

Εδώ και κάμποσο καιρό, η Tesla έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να διευρύνει την γκάμα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της πέρα των IX, με την παρουσίαση ενός αμιγώς ηλεκτροκινούμενου τράκτορα.

Την αποκάλυψή του τελευταίου όμως, που φερόταν ως επικείμενη, την πρόλαβε στο νήμα η Cummins, μια εταιρεία που είναι πιο γνωστή για την παραγωγή κινητήρων ντίζελ για φορτηγά και μικρά φορτηγά. Ο ηλεκτρικός τράκτοράς της που ονομάστηκε AEOS, είναι προς το παρόν ένα πρωτότυπο και η πραγματοποίηση μια ιδέας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Roush Industries, με την Cummins να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η παραγωγή του θα ξεκινήσει το 2019.

Η Cummins θα συμμετάσχει μόνο στην εξέλιξη της μπαταρίας και του ηλεκτροκινητήρα για το τελικό μοντέλο παραγωγής. Το πρωτότυπο AEOS σχεδιάστηκε ως ένα αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό «κατηγορίας 7», με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 20 τόνων. Ζυγίζοντας συνολικά 8,2 τόνους, η Cummins αναφέρει ότι ο κινητήρας, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, ζυγίζει περίπου το ίδιο με το συμβατικό κινητήρα ντίζελ των 12,0 λίτρων. Το πρωτότυπο χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα και λάστιχα με χαμηλή αντίσταση κύλισης και μειώνει την οπισθέλκουσα με την αφαίρεση της μπροστινής μάσκας και την αντικατάσταση των πλευρικών καθρεφτών με κάμερες για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του. Το CNET αναφέρει ότι το πρωτότυπο είναι εξοπλισμένο με μια συστοιχία μπαταριών 140kWh που παρέχει αυτονομία 160 km.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημη αποκάλυψη: Mercedes-Benz Urban eTruck, νέο αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό [video]

H αυτονομία αυτή είναι πενιχρή, συγκρινόμενη με αυτή του τράκτορα της Tesla που λέγεται ότι θα φτάνει τα 320 έως 480 km με μία μόνο φόρτιση. Έτσι το AEOS ακούγεται μάλλον συμβατό μόνο για παραδόσεις εντός του αστικού ιστού. Εκτίμηση που ενισχύεται από το χρόνο φόρτισης των μπαταριών του AEOS που διαρκεί μία ώρα.

Μέχρι το 2020, η Cummins αναμένει να έχει βελτιώσει την τεχνολογία της μπαταρίας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο φόρτωσης, στα 20 λεπτά. Η Cummins εργάζεται επίσης σε μια έκδοση επεκτεινόμενης αυτονομίας που θα χρησιμοποιεί και κινητήρα ντίζελ για να επαναφορτίζει την μπαταρία. Κάτι που αναμένεται να επεκτείνει την αυτονομία του AEOS στα 480 km, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων ενός αντίστοιχης ισχύος ντιζελοκινητήρα κατά το ήμισυ.

Η Tesla αναμένεται να παρουσιάσει το δικό της ηλεκτρικό τράκτορα το Σεπτέμβριο, οπότε ο Elon Musk πιθανώς δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος που η Cummins του έκλεψε τη παράσταση και τον ντόρο, τόσο κοντά στη δική του αποκάλυψη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube