Toyota: Νέες λεπτομέρειες για το ολοκαίνουργιο υβριδικό Prius [videos]

Toyota: Νέες λεπτομέρειες για το ολοκαίνουργιο υβριδικό Prius [videos]

Με ακόμα πιο εξελιγμένο υβριδικό σύστημα, θέτει νέα δεδομένα για την αποδοτικότητα και την οικονομία.

Η ολοκαίνουργια τέταρτη γενιά του Prius θα παρουσιαστεί επίσημα στο Tokyo Motor Show στις 28 Οκτωβρίου γι’ αυτό και η Toyota έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές από τις τεχνικές του λεπτομέρειες.

Είναι ήδη γνωστό ότι το νέο μοντέλο είναι μεγαλύτερο μέσα έξω και πιο στιβαρό, καθότι βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα TNGA η οποία εξασφαλίζει 60% περισσότερη ακαμψία. Επίσης η σχεδίαση είναι σαφώς επηρεασμένη από το Mirai, κάτι που σημαίνει φουτουριστική άποψη. Το εσωτερικό του πάλι είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό, με όλα τα σύγχρονα συστήματα να δίνουν το παρόν, ενώ παράλληλα είναι και πιο ήσυχο από ποτέ.
 
Στα μηχανικά μέρη τώρα ο 1.8 VVT-i κινητήρας διατηρείται, μόνο που με τη βοήθεια συγκεκριμένων βελτιώσεων η θερμοδυναμική του απόδοση έχει φτάσει το -κορυφαίο για βενζινοκινητήρα- 40%. Οι βελτιώσεις έχουν να κάνουν με τα νέα πιστόνια και τη νέα σχεδίαση των βαλβίδων εισαγωγής που δίνουν καλύτερη διάχυση του μίγματος στο θάλαμο καύσης. Σημαντική αναβάθμιση έχει και το σύστημα ψύξης, που δεν έχει σταθερή ροή ώστε ο κινητήρας να ζεσταίνεται πιο γρήγορα άρα να περιορίζονται και οι τριβές. Μεγάλες αλλαγές υπάρχουν και στο κιβώτιο με το ηλεκτρικό μοτέρ, που είναι μικρότερα σε διαστάσεις και με περίπου 20% χαμηλότερες μηχανικές απώλειες. Λιγότερες απώλειες κατά 20% έχει και η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κιβωτίου, που χάρη στο πιο κόμπακτ μέγεθός της βρίσκεται πλέον τοποθετημένη ακριβώς πάνω από το κιβώτιο. Επιπλέον, η βοηθητική μπαταρία βρίσκεται πλέον στο διαμέρισμα του κινητήρα και όχι στο πορτμπαγκάζ, ενώ η συστοιχία των μπαταριών νικελίου-μετάλλου υδριδίου για το υβριδικό σύστημα τοποθετήθηκε κάτω από τα πίσω καθίσματα. Έτσι δεν περιορίζει καθόλου το πορτμπαγκάζ που έχει φτάσει στα 502 λίτρα.
 
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τη συνολική ισχύ και τις επιδόσεις ή την κατανάλωση του νέου Prius, όμως σύμφωνα με την Toyota είναι σημαντικά βελτιωμένη η αίσθηση στην οδήγηση. Η αίσθηση της επιτάχυνσης είναι τώρα πολύ πιο άμεση κάθε φορά που πατάς το γκάζι, η πίσω ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια δίνει καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά, ενώ το σύστημα πέδησης πιο αθόρυβο και με φυσική αίσθηση στο πεντάλ.
 
Προς το παρόν μόνο τα ακόλουθα στοιχεία είναι διαθέσιμα ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες, υπομονή μέχρι την επίσημη παρουσίαση.
 
Τεχνικά στοιχεία
Διαστάσεις
Μήκος 4.540 mm
Πλάτος 1.760 mm
Ύψος 1.470 mm
Μεταξόνιο 2.700 mm
Εσωτερικό μήκος 2.110 mm
Εσωτερικό πλάτος 1.490 mm
Εσωτερικό ύψος 1.195 mm
Θερμικός κινητήρας
4κύλινδρος σε σειρά, DOHC, 1.797 cc
Ισχύς 98 PS/5.200 rpm
Ροπή 14,5 kgm/3.600 rpm
Ηλεκτρικός κινητήρας
Ισχύς 72 PS
Μπαταρίες Νικελίου-μετάλλου υβριδίου

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube