Επίσημο: Νέο Toyota Prius [video]

Επίσημο: Νέο Toyota Prius [video]

Η 4η γενιά του Toyota Prius θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό στην έκθεση της Φρανκφούρτης την άλλη εβδομάδα, με τις πωλήσεις του να ξεκινούν από τα τέλη του έτους.

Όπως είχαμε δει από τις πρώτες φωτογραφίες του που είχαν διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό, η σχεδίαση του νέου Prius υιοθετεί αρκετά στοιχεία από το ριζοσπαστικό υδρογοκίνητο Mirai, ιδίως όσον αφορά το σχεδιασμό των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων.

Σε γενικές γραμμές το νέο Prius διατηρεί το σχήμα liftback που χαρακτήριζε το υβριδικό μοντέλο από τη δεύτερη γενιά του και έπειτα, αλλά πλέον το βλέμμα όσον το χαζεύουν πέφτει στα φωτιστικά σώματα σε σχήμα μπούμερανγκ εμπρός που του δίνουν μια εντελώς φρέσκια εικόνα. Το ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο ακολουθείται και στα πίσω φωτιστικά σώματα σε μια πιο κάθετη προσέγγιση, ενώ τα φουσκωμένα πίσω φτερά, που επεκτείνονται μέχρι την άκρη του αμαξώματος, είναι χαρακτηριστικό που προέρχεται σχεδόν αυτούσιο από το πιο φουτουριστικό Mirai.

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, με μήκος 4,54 m το αμάξωμα του νέου Prius είναι 60 mm μακρύτερο, 15 mm φαρδύτερο και 20 mm πιο χαμηλό από το απερχόμενο μοντέλο, με την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων να μεταφράζεται σύμφωνα με τους ιθύνοντες της ιαπωνικής φίρμας, σε ακόμα πιο ευρύχωρη καμπίνα.

Το νέο Prius βασίζεται στο νέο πλαίσιο TNGA της Toyota που προσφέρει 60% μεγαλύτερη ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους, καθώς δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης των κινητήριων συστημάτων χαμηλότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται στα οδηγικά χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τους μηχανικούς της φίρμας, είναι αρκετά βελτιωμένα. Σ’ αυτό θα βοηθά και η εντελώς νέα ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια στον πίσω άξονα.

Απ’ ότι φαίνεται, το πιο σοφιστικέ πάτωμα Toyota New Global Architecture (TNGA) που μας συστήνει για πρώτη φορά το Prius θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, καθώς θα έχει σημαντικό ρόλο σε όλα τα μελλοντικά προϊόντα της Toyota. Επιτρέπει την ταχύτερη εξέλιξη νέων μοντέλων, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και στόχος της ιαπωνικής φίρμας είναι το 50% των μελλοντικών αυτοκινήτων της να βασίζονται σ’ αυτό.

Πίσω στο 4ης γενιάς Prius και συγκεκριμένα στην καμπίνα του, η οποία από τις πρώτες φωτογραφίες δείχνει να διατηρεί την ίδια αρχιτεκτονική με ένα σαφώς πιο εκμοντερνισμένο στιλ. Ο πίνακας οργάνων παραμένει ψηλά στο κέντρο του ταμπλό, ενώ στην κεντρική κονσόλα βρίσκονται τα χειριστήρια του κλιματισμού και η οθόνη αφής του συστήματος infotainment. Χαμηλά στην κεντρική κονσόλα φιλοξενείται το χαρακτηριστικό λεβιεδάκι του κιβωτίου CVT και οι διακόπτες για την επιλογή κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα και τα λοιπά προγράμματα οδήγησης που είναι γνωστά και από το τωρινό Prius.

Προς το παρόν, η Toyota δεν αναφέρει και πολλά για το αναβαθμισμένο υβριδικό σύστημα του Prius, παρά μόνο ότι είναι 10% πιο οικονομικό συγκριτικά με του απερχόμενου μοντέλου και με 40% βελτιωμένη θερμοδυναμική απόδοση. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι θα είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή του τωρινού με τον 1.800άρη βενζινοκινητήρα, πιο κόμπακτ ηλεκτροκινητήρες και νέες μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου, με μικρότερες διαστάσεις και βάρος και ταχύτερη φόρτιση.

Περισσότερα για το νέο Prius θα μάθουμε μετά την πρεμιέρα του στην έκθεση της Φρανκφούρτης την άλλη εβδομάδα, όπου λογικά, η Toyota θα ανακοινώσει περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου της υβριδικού και θα γίνει πιο αναλυτική σχετικά με τις υπόλοιπες εκδόσεις του, όπως την «ακόμα πιο οικονομική σε κατανάλωση» που προανήγγειλε στην χθεσινή παρουσίαση του μοντέλου στο Las Vegas.

[Πηγη: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube