Το Polaris Slingshot είναι το τρίκυκλο του μέλλοντος [video]

Το Polaris Slingshot είναι το τρίκυκλο του μέλλοντος [video]

Το φουτουριστικό δημιούργημα της Polaris είναι... μπροστά αυτοκίνητο και πίσω μοτοσυκλέτα, έχει κινητήρα 2.400 cc και πωλείται ήδη.

Η Polaris, που είναι γνωστή για τα ATV της, παρουσίασε το Slingshot. Ένα όχημα που συνδυάζει τον κινητήρα, τη θέση οδήγησης και το μπροστινό σύστημα ενός αυτοκινήτου, με την αίσθηση ελευθερίας και τον μονό κινητήριο τροχό μιας μοτοσυκλέτας.

Υπάρχουν κι άλλα τρίκυκλα οχήματα στην αγορά σήμερα. Κάποια παραπέμπουν περισσότερο σε μοτοσικλέτες, όπως το Can-Am Spyder, και άλλα κατατάσσονται χωρίς ενδοιασμούς στα αυτοκίνητα, όπως το Morgan 3-Wheeler. Αλλά κανένα δεν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στους δύο κόσμους όπως το νέο Polaris Slingshot, και κανένα δεν μπορεί να το συναγωνιστεί σε εμφάνιση. Κοιτάζοντάς το από μπροστά μπορείς εύκολα να το μπερδέψεις με το KTM X-Bow, και πρέπει να μεταφερθείς στο πλάι και να δεις τον μοναδικό πίσω τροχό για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο κινητήρας του Polaris Slingshot είναι τοποθετημένος κατά μήκος, στο εμπρός μέρος του οχήματος. Πρόκειται για έναν αλουμινένιο τετρακύλινδρο Ecotec 2,4 λίτρων της GM που αποδίδει 173 PS στις 6.200 rpm και 23 kgm στις 4.700 rpm. Πίσω του βρίσκεται ένα χειροκίνητο 5άρι κιβώτιο και από εκεί η κίνηση φτάνει μέσω ενός άξονα και ενός ιμάντα μετάδοσης στον πίσω τροχό. Η Polaris δεν έχει ανακοινώσει επίσημα στοιχεία επιδόσεων, αλλά με το Slingshot να ζυγίζει περίπου 790 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα είναι και πολύ αργό...

Οδηγός και συνοδηγός κάθονται σε bucket καθίσματα, σε ένα ανοιχτό κόκπιτ που παραπέμπει σε αυτοκίνητα πίστας, όπως το Zenos E10. Και παρότι υπάρχει ένα συμβατικό, στρογγυλό τιμόνι αυτοκινήτου και τρία πετάλια, οπότε μπορεί να οδηγήσει το Slingshot οποιοσδήποτε ξέρει να οδηγεί αυτοκίνητο, η Polaris επιμένει ότι το νέο της μοντέλο θα πρέπει να θεωρείται μια τρίτροχη μοτοσυκλέτα. Μάλλον μόνο έτσι μπορεί να του βγάλει έγκριση τύπου για κυκλοφορία στον δρόμο χωρίς να έχει αερόσακους και χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις Η.Π.Α. σήμερα.

Το Slingshot έχει πάντως ABS, ESP που μπορεί να απενεργοποιηθεί, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι και cruise control. Στην πλούσια έκδοση SL έχει ακόμα και ηχοσύστημα με οθόνη αφής 4,3’’ και έξι ηχεία, το οποίο όμως φαίνεται μάλλον περιττό από τη στιγμή που η Polaris συνιστά στο πλήρωμα του Slingshot να φοράει πάντα κράνη. Το Slingshot SL έχει ακόμα παρμπρίζ, κάμερα οπισθοπορείας και μεγαλύτερους τροχούς. Ενώ το βασικό μοντέλο φοράει λάστιχα διαστάσεων 205/50R17 μπροστά και 265/35R18 πίσω, το SL εφοδιάζεται με 225/45R18 και 255/35R20, αντίστοιχα.

Το βιβλίο παραγγελιών της Polaris έχει ήδη ανοίξει, με το βασικό Slingshot να τιμάται $19,999 (€14.900) και το Slingshot SL $23,999 (€17.900). Τα ίδια χρήματα δηλαδή με αυτά που κοστίζει στις Η.Π.Α. ένα Ford Fiesta ST

[Πηγή: Polaris]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube