Περισσότερα και μικρότερα EV’s από την Jaguar στο μέλλον

Περισσότερα και μικρότερα EV’s από την Jaguar στο μέλλον

Η Jaguar θα μπορούσε να φτιάχνει μικρότερα και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού.

Η Jaguar Ε-Pace, το crossover που αποκαλύφθηκε επίσημα σήμερα ίσως να μην είναι το μικρότερο μοντέλο της Jaguar στο μέλλον. Μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρικών μοντέλων είναι πιθανό να ακολουθήσει.

Η Jaguar ενδέχεται να βάλει στην παραγωγή μια σειρά από ηλεκτρικά μοντέλα μικρότερα από την E-Pace στο μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού Ian Callum. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει χώρος για μικρότερα αυτοκίνητα στην γκάμα της μάρκας από την E-Pace απάντησε: «Δεν έχουμε κάποια σχέδια, αλλά θέλω να πιστεύω πως ναι».

Οι αντίπαλες εταιρείες, BMW και Mercedes-Benz, έχουν τέτοιου είδους μοντέλα. Μικρά hatchback βασισμένα σε προσθιοκίνητες πλατφόρμες, σχεδιασμένες να υποδεχτούν την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης. Αν όχι όλα στην σημερινή εκδοχή τους, σίγουρα στην επόμενη που είναι ήδη υπό εξέλιξη. Η E-Pace από την άλλη είναι ένα 4κίνητο SUV και όχι ένα μικρομεσαίο hatchback. Που σημαίνει ότι δυσκολότερο να βασιστεί σε αυτήν ένα ηλεκτρικό κλασικό μικρομεσαίο οικογενειακό. «Δεν υπάρχει εναλλακτική» εξηγεί ο Callum. «Κίνηση μπροστά με τον κινητήρα τοποθετημένο εγκάρσια, αυτή είναι η μόνη διάταξη. Δεν είναι θέμα κόστους. Είναι θέμα μεταξονίου και αξιοποίησης χώρων, δεν μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις σε αυτό. Επισημαίνοντας ότι η BMW άλλαξε στρατηγική, από την πισωκίνητη πλατφόρμα στην προσθιοκίνητη, για την δεύτερη γενιά Χ1.

Ο Callum επιβεβαίωσε ότι η επόμενη γενιά ΧΕ θα παραμείνει πισωκίνητη, και ότι στο μέλλον θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μοντέλων της Jaguar στον χαρακτήρα, αν και προφανώς κάποια σχεδιαστικά μοτίβα θα τα συνδέουν. «Η ΧΕ θα ξεχωρίζει περισσότερο στο μέλλον από την XF. Θα έχουν ίσως μια παρόμοια γρίλια στη μάσκα, αλλά θα είμαστε πιο ευέλικτοι στον σχεδιασμό του υπόλοιπου εμπρός μέρους».

Μετά την E-Pace, θα ακολουθήσει το I-Pace, βασισμένο σε μια ειδικά φτιαγμένη ηλεκτρική πλατφόρμα. Όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία μιας οικογένειας ηλεκτρικών μοντέλων απάντησε «περιμένετε και θα δείτε πως θα εξελιχθεί η μεσαία πλατφόρμα μας».

Πηγή Autocar

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube