LA Auto Show 2017: Παρουσιάστηκε το BMW i8 Roadster, με 374 PS

LA Auto Show 2017: Παρουσιάστηκε το BMW i8 Roadster, με 374 PS

Η ανοιχτή έκδοση του κουπέ 2+2 θέσεων της BMW παρουσιάστηκε και επίσημα, με ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος και των δύο μοντέλων στους 374 PS.

Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η BMW παρουσίασε το πρωτοποριακό i8 μέχρι να έρθει η ώρα για την ανοιχτή του έκδοση.

Επιβεβαιώνοντας τις διαρροές που υπήρχαν εδώ και καιρό, το i8 Roadster φέρνει μικρές αισθητικές αλλαγές σε ολόκληρη τη γκάμα αλλά και μικρή αύξηση της ισχύος στους 374 PS, στοιχεία που περνάνε και στην κλειστή έκδοση.

Όπως είναι προφανές, η ανοιχτή έκδοση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια βάση με το κουπέ, δηλαδή ένα αλουμινένιο πλαίσιο με ανθρακονημάτινο κλωβό επιβατών. Οι ενισχύσεις του πλαισίου έχουν προφανώς αυξήσει το βάρος, μόλις κατά 60 kg όμως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με το BMW i8 στο δρόμο και τις Σέρρες [video]

Οι πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω διατηρούνται μόνο που πλέον δεν έχουν πλαίσιο. Από την άλλη το πλαίσιο του παρμπρίζ είναι κατασκευασμένο από CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic) για περισσότερη στιβαρότητα χωρίς αύξηση του βάρους.

Η υφασμάτινη οροφή χρησιμοποιεί έναν έξυπνο μηχανισμό που της επιτρέπει να αποθηκεύεται σε κατακόρυφη θέση και να καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο. Έτσι, πίσω από τα μπροστινά καθίσματα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 92 lt. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της οροφής ολοκληρώνεται μέσα σε 15”, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταχύτητα έως και 50 km/h.



Όταν το αυτοκίνητο είναι ανοιχτό, το πίσω τζάμι ανασηκώνεται κατά περίπου 3 cm για καλύτερη αεροδυναμική απόδοση και προστασία των επιβατών από τον αέρα.

Από πλευράς μηχανικών μερών, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συστήματος ισχύος είναι πιο εξελιγμένος, ώστε να προκρίνεται συχνότερα η ηλεκτρική κίνηση του αυτοκινήτου. Για να γίνει αυτό στο έπακρο, χρησιμοποιούνται στοιχεία ακόμα και από το σύστημα πλοήγησης, ώστε η διαχείριση της ενέργειας να είναι βέλτιστος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το BMW i Vision Dynamics, ή αλλιώς ο προπομπός του i5

Χρησιμοποιείται επίσης μια αναβαθμισμένη έκδοση της μπαταρίας ιόντων λιθίου που βρίσκεται στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Πλέον η χωρητικότητα των κυψελών της έχει αυξηθεί στα 34 Ah αντί για τα 20 που ήταν μέχρι τώρα, ενώ η ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει φτάνει πλέον τις 11,6 KWh (9,4 εκμεταλλεύσιμα) αντί για 7,1.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρικός κινητήρας έχει πλέον περισσότερη ενέργεια διαθέσιμη για να εκμεταλλευτεί, οπότε η ισχύς του έχει ανέβει κατά 12 PS, στους 143. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρτιση, χρειάζονται λιγότερο από 4,5 ώρες με τροφοδοσία από οικιακή πρίζα και κάτω από τις τρεις ώρες με το BMW i Wallbox.

Η ισχύς του 3κύλινδρου 1.500άρη TwinPower Turbo θερμικού κινητήρα παραμένει στους 231 PS, οπότε η συνολική μέγιστη ισχύς που μπορεί να αποδώσει το σύστημα φτάνει πλέον τους 374 PS. Οι τιμές αυτές εξασφαλίζουν 0-100 km/h σε 4,6” για το Roadster και 4,4” (όπως κι εκείνο των 362 PS) για το κουπέ i8, ενώ η τελική ταχύτητα είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένη στα 250 km/h. Σημαντικά αυξημένη είναι επίσης η ηλεκτρική αυτονομία, που φτάνει τα 53 km για το Roadster και τα 55 km για το κουπέ, αντί για 37.



Βελτιωμένα είναι τα εργοστασιακά στοιχεία για τη μέση κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων, που για το Roadster είναι 2,1 lt/100 km και 46 g CO2/km. Τόσο ακριβώς ήταν μέχρι πρότινος για την κουπέ έκδοση, που πλέον έχει πέσει στα 1,9 lt/100 km και τα 42 g.

Στο σύστημα τετρακίνησης δεν έχει αλλάξει κάτι, οπότε ο ηλεκτροκινητήρας εξακολουθεί να κινεί τους εμπρός τροχούς και ο θερμικός τους πίσω. Αυτό που έχει αλλάξει ελαφρώς στο Roadster είναι η ρύθμιση της ανάρτησης, λόγω του έξτρα βάρους. Γι’ αυτό οι αντιστρεπτικές είναι πιο σκληρές ενώ διαφορετικά ρυθμισμένο είναι και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας.

Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ είναι στάνταρ και στις δύο εκδόσεις, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθένας από τους νέους, στάνταρ 20άρηδες τροχούς του Roadster είναι 1 kg ελαφρύτερος από τους ελαφρύτερους που ήταν διαθέσιμοι μέχρι πρότινος στο κουπέ.

Πλην από τις αποκλειστικά δύο θέσεις της Roadster έκδοσης, η BMW δεν ανακοινώνει σοβαρές αλλαγές για την καμπίνα συγκριτικά με το κουπέ. Αυτό σημαίνει ότι η πολυτέλεια και τα ακριβά υλικά είναι κι εδώ παρόντα, ενώ διατίθεται και ό,τι πιο φρέσκο σε επίπεδο ConnectedDrive.

Για την εισαγωγή του i8 Roadster στη χώρα μας θα πρέπει να περιμένουμε πάντως λίγο ακόμα, αφού θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2018 σε τιμή που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

[Πηγή: BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube