Νέο Škoda Octavia RS 245

Νέο Škoda Octavia RS 245

Νέα κορυφαία σπορ έκδοση, με 245 άλογα, μπλοκέ διαφορικό και 0-100 km/h σε 6,6”.

Μέχρι το 2012, το Octavia RS ήταν κατά κάποιον τρόπο ο φτωχός συγγενής του VW Golf GTI. Τώρα πλέον δεν ισχύει αυτό, καθώς το τσέχικο μοντέλο έχει έρθει στο επίπεδο του γερμανικού.

Οι φήμες για ένα Octavia RS με τον κινητήρα του ανανεωμένου Golf GTI Performance κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες. Τώρα γίνονται πραγματικότητα με το νέο Octavia RS 245, όπου η ιπποδύναμη του 2.0 TSI έχει αυξηθεί στους 245 PS (180 kW).

Το νέο RS 245 δεν έχει μόνο 15 PS παραπάνω από το μέχρι τώρα κορυφαίο RS 230, αλλά έχει και 2 kgm (20 Nm) μεγαλύτερη ροπή, που φτάνει τώρα τα 37,7 kgm – δηλαδή σε επίπεδο… ντίζελ. Το στάνταρ κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο 6άρι, αλλά ως έξτρα προσφέρεται και το 7άρι DSG διπλού συμπλέκτη, για πρώτη φορά στο Octavia.

Μπορείς να έχεις το νέο RS 245 με 5θυρο αμάξωμα liftback ή και σε έκδοση στέισον Combi. Στην πρώτη περίπτωση θα κάνεις το 0-100 km/h σε 6,6” και στη δεύτερη, που είναι λίγο βαρύτερη, σε 6,7”. Και στις δύο εκδόσεις, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Το RS 245 θα είναι αρκετά ακριβότερο από το RS 230 διότι έχει στον στάνταρ εξοπλισμό του και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης VAQ. Η Škoda λέει ότι αυτό θα παραμείνει ένα «διαφοροποιητικό στοιχείο», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα προσφέρεται στις χαμηλότερες εκδόσεις ούτε ως έξτρα.

Σε σχέση με τα καθημερινά Octavia, το RS 245 κάθεται 14 mm χαμηλότερα στο δρόμο λόγω της σπορ ανάρτησης. Αυτή πάει πακέτο με τροχούς 19 ιντσών, ενώ το πίσω μετατρόχιο είναι 38 mm φαρδύτερο από του προ της ανανέωσης RS 230.

Οι οπτικές διαφορές από το «απλό» RS 230 facelift είναι πολύ διακριτικές. Περιορίζονται βασικά σε περισσότερες μαύρες πινελιές εξωτερικά και ειδικές διακοσμητικές λεπτομέρειες εσωτερικά. Φυσικά, υπάρχουν και όλες οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει στο γενικό facelift του Octavia, όπως το σύστημα πολυμέσων με οθόνη 9,2” και τα διάφορα οδηγικά βοηθήματα.

[Πηγή: Škoda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube